Stille woede
In Stockholm maakt Billie Karlsson – maker en presentator van de bekroonde podcast Truth – zich zorgen over het gebrek aan materiaal voor het volgende seizoen van haar podcast.
Ze wacht op een interview voor het TV4-programma 'After Five', wanneer er een melding op haar telefoon verschijnt: een jonge vrouw dood aangetroffen in een bosschuur in Värmland.
Wetende dat het interview waarschijnlijk zal draaien om haar onorthodoxe onderzoeksmethoden, besluit Billie de tv-studio te verlaten en op weg te gaan naar de diepe bossen van Värmland.
Billie belandt in een onderzoek waarbij ze geconfronteerd wordt met mensen die er een discutable mening over de samenstelling van de Zweedse bevolking op na houden en die geen middel schuwen om mensen die daar milder over denken, uit de weg te ruimen.
'Stille woede' is het eerste deel van een nieuwe serie en de flaptekst sprak mij zeker aan. Dus hups, deze ging ik snel lezen!
Dit verhaal begint met een proloog die al meteen vragen bij je oproept. Je weet dat iets niet goed is afgelopen.
Vervolgens maak je kennis met Billie. Ze maakt true crime podcasts en op een dag verschijnt er opeens een melding op haar telefoon: er is een dode vrouw aangetroffen. Billie wil meteen meer weten over deze zaak en ze besluit zich er helemaal in te verdiepen.
Het lijkt erop dat in het dorp, waar de vrouw ook woonde, veel geheimen afspelen en Billie wil weten waarom ze het juist op deze vrouw gemunt hadden. Wat is er precies met deze vrouw gebeurd en wie zit er achter deze moord?
Je leest ook steeds vanuit Henrik, een politieagent en Johan, een rechtse extremist. De afwisseling in deze drie personages is heel erg fijn en zo krijg je ook steeds een beter beeld van bepaalde dingen die zich in het dorp afspelen.
Het is een langzaam opbouwend verhaal, maar je voelt toch de hele tijd een bepaalde dreiging hangen. Er had voor mij wel iets meer spanning in mogen zitten en heel eerlijk... het plot vond ik niet heel erg verrassend.
Wel waren de verschillende thema's die voorkwamen interessant. Jammer alleen van de iets minder aanwezige spanning. Toch ga ik het volgende deel sowieso lezen!
Beoordeling: 3,5
Beoordeling: 3,5