Geen saldo
Als Sem (16) een boete krijgt voor appen op de fiets, stopt hij die in een laatje. Zoveel gaat hij écht niet betalen! Maar het probleem gaat niet vanzelf weg, integendeel: het bedrag wordt keer op keer verhoogd.
Nadat er gedreigd wordt met een deurwaarder, betaalt hij toch maar, en dan is hij in één klap al zijn spaargeld kwijt. Hoe moet hij nu vuurwerk kopen voor Oud en Nieuw? Als geldezel kan hij snel wat extra geld verdienen...
Zijn zus Yara (18) is gek op shoppen, en met 'koop nu, betaal later' heeft ze altijd genoeg geld. Denkt ze. Maar er zijn ook andere kosten en de zorgverzekering moet óók nog betaald worden. Haar ouders vertelt ze niks, want ze schaamt zich dood. Wat nu?
Dit verhaal begint met Sem. Hij wordt aangehouden en krijgt een boete, maar Sem negeert het en de boete wordt steeds hoger en hoger. Uiteindelijk betaalt hij dan, maar op het moment dat hij al zijn geld kwijt is, maakt hij een erg foute keuze met zeer ernstige gevolgen.
Vervolgens lees je ook over Yara. Ze weet niets van de schulden van Sem en Sem weet niet dat Yara ook geldproblemen heeft. Yara houdt namelijk erg van geld uitgeven en denkt niet na over de problemen die zich op de langere termijn kunnen voordoen. Zij maakt haar eigen beslissingen over haar situatie, maar welke dat precies zijn..?
Ik vond dit een verhaal met een goed en realistisch onderwerp. Jongeren krijgen steeds vaker schulden en raken hierdoor vaak op het verkeerde pad. In dit geval wordt dat met personage Sem duidelijk gemaakt.
Ook lees je over de gevaren die de optie 'betaal later' met zich mee kunnen brengen. Iets waar veel jongeren ook voor kiezen en er niet bij stilstaan dat op deze manier de rekeningen ook opstapelen.
Gelukkig wordt er ook uitgelegd welke hulpmiddelen er zijn wanneer jongeren geen overzicht hebben over hun inkomsten en uitgaven.
Caja schrijft altijd verhalen met een onderliggende boodschap voor de jeugd en dat is met 'Geen saldo' wederom zo. Dit is dus zeker een informatief boek voor de jongere lezer, maar ook ik vond het een prima verhaal.
Beoordeling: 3,5
Beoordeling: 3,5