De voorgeschiedenis van Helen Grace...

Silvie Leest 03 november 2021
In ‘Twee kleine visjes,’ maken we kennis met de voorgeschiedenis van Helen Grace. Het dunne boekje bestaat uit twee delen, namelijk ‘Alles in de wind’ en ‘Schuitje Varen’. Deze twee verhalen zijn in het verleden al eerder uitgegeven, los van elkaar.

In ‘Alles in de wind’ leren we de vijfienjarige Jodie kennen. Ze wordt voor de derde keer ondergebracht bij een weeshuis en ze gaat er vanuit dat ze hier veilig is en dat er goed voor haar gezorgd wordt. Maar is dat wel echt zo? Helaas heeft Jodie niemand meer die haar kan beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen en hierdoor ook moeten veranderen.

In ”Schuitje varen’ maken we kennis met Helen Grace. Ze is inmiddels achttien jaar en net nieuw bij de politie. Er heeft een dodelijk ongeluk plaatsgevonden en Helen wordt er op af gestuurd. Een jongeman is omgekomen en iedereen gaat er vanuit dat het een noodlottig ongeval is. Helen twijfelt hier echter aan en wil verder uitzoeken wie het mysterieuze slachtoffer is. Niemand weet namelijk zijn naam. Waarom zou deze man zijn leven riskeren door over een drukke weg te rennen? Was hij misschien op de vlucht voor iemand? Helen is van plan om het onderste uit de kan te halen.

Een aantal jaren geleden heb ik deze korte verhalen al eens gelezen, maar ik was benieuwd naar de nieuwe uitvoering. De cover is precies zoals je gewend bent bij de Helen Grace reeks. Ook deze uitvoering heeft weer een titel van een kinderliedje. Een erg leuk bedacht idee.
Het interessante aan deze twee delen is dat je de voorgeschiedenis van Helen Grace beter leert kennen en er achter komt wat de redenen zijn waarom ze is geworden zoals ze nu is. Het eerste deel speelt zich in een weeshuis af en er komen behoorlijk wat gruwelijke feiten naar boven. In het tweede deel heb je al een klein beetje een voorproefje van ‘Iene Miene Mutte’ (het allereerste deel van de Helen Grace-reeks).

Deze twee korte verhalen zijn een leuke aanvulling. Heel spannend vond ik ze echter niet. De Helen Grace-reeks zelf is dan wel ietsje spannender en beter geschreven. Toch was het leuk voor tussendoor!

Meer recensies van Silvie Leest