Advertentie

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, maar elk ongelukkig gezin is ongelukkig op haar eigen manier. Het is de beroemde openingszin van dit fantastische boek van Tolstoj. Het zorgde ervoor dat ik direct het verhaal werd ingezogen en de zin nam meteen de lichte huiveringen weg die ik had toen ik deze pil van ruim 930 pagina's zag. Toen ik het boek uit had, vond ik dat eigenlijk alleen maar jammer.

Het verhaal draait om Anna Karenina, die in de hogere kringen van het leven in St Petersburg verkeert, in het Rusland van de negentiende eeuw. Ze is getrouwd met Aleksej Aleksandrovitsj en heeft een zoon, genaamd Serjozja. Een gelukkig huwelijk is het niet, Anna voelt geen liefde voor de kille Aleksej. Wanneer ze de legerofficier Vronski ontmoet, wordt ze hopeloos verliefd op hem en wanneer ze haar man verlaat voor Vronski, verliest ze haar gerespecteerde plaats in de maatschappij en na verloop van tijd ook zichzelf.

Naast Anna komen er ontzettend veel personages in het boek voor. Het is soms wel even puzzelen wie nou wie is en wat de relatie van diegene is tot de andere personages. Maar dat wordt, als je met de nodige aandacht blijft lezen en zelf bijvoorbeeld een lijstje maakt, vanzelf duidelijk. Andere hoofdpersonages zijn Konstantin Levin, wat tot op zekere hoogte een verpersoonlijking is van Tolstoj zelf. Gevoelsmatig komt hij vaker in het boek voor dan Anna. Verder is er Stepan Arkaditsj, de broer van Anna. Zijn vrouw, Dolly en haar zus Kitty, die allen een belangrijke rol spelen.
De gebeurtenissen worden onthuld terwijl de lezer ook mee wordt genomen naar bals, soirees en uitgaansavonden, die uitvoerig worden beschreven.

Het boek voelt soms gedateerd aan, maar Tolstoj weet het zo te schrijven dat zelfs een gedeelte waarin wordt beschreven hoe Levin dertien pagina's lang op het land werkt, nog interessant is om te lezen. De gedetailleerde beschrijvingen maken de personages levend. Of ze nou mijmeren over het leven, het wordt op de mooiste manier verteld. Ook de vele politieke discussies, een ander groot thema in het boek, geven een interessant inkijkje. Wanneer je eenmaal begonnen bent in het boek wil je gewoon altijd verder lezen.

Lees het, je zult er geen spijt van hebben!

Reacties op: Een waar Russisch meesterwerk

774
Anna Karenina - Lev Nikolajevitsj Tolstoj
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken