Geld op de zeebodem: een prentenboek met een knipoog

slowreading82 23 februari 2026
In dit prentenboek volgen we de reis van één euro die van vin tot vin gaat in een dorpje diep onder water. Wat begint bij een sluwe Al Caponevis, eindigt bij een vrolijke Goudvis die als enige totaal niet onder de indruk is van geld. Dat gegeven vormt de rode draad van het verhaal en zorgt voor een speelse, originele insteek.

De kracht van het boek zit voor mij vooral in de duidelijke boodschap: geld maakt niet gelukkig. Die boodschap wordt op een toegankelijke manier uitgewerkt en is voor jonge lezers goed te begrijpen. De Goudvis sprong er voor mij echt uit als personage. Zijn onbevangen houding tegenover geld zorgt voor een mooie, relativerende afsluiting van de reis die de euro heeft afgelegd.

Wat dit prentenboek extra interessant maakt, is dat het zich goed laat inzetten in een educatieve context. Tijdens het voorlezen kun je gemakkelijk met kinderen in gesprek gaan over geldwaarden, winst, doorverkopen en de betekenis van geld. Daarmee biedt het verhaal niet alleen een morele boodschap, maar ook concrete aanknopingspunten om met rekenen en financieel bewustzijn aan de slag te gaan.

De illustraties bestaan uit foto’s van omgevingen die met een blauwe waas zijn bewerkt, waardoor ze een onderwatersfeer krijgen. Er valt veel te ontdekken in de beelden, wat het boek uitnodigend maakt om langer bij stil te staan. Tegelijkertijd merkte ik dat deze stijl persoonlijk niet helemaal mijn smaak is. Daardoor wist het verhaal mij emotioneel minder te raken dan ik vooraf had verwacht.

Al met al is het een origineel en sympathiek prentenboek met een heldere boodschap en duidelijke educatieve mogelijkheden. Hoewel het mij niet volledig wist mee te nemen, kan ik me goed voorstellen dat het in een klaslokaal of tijdens een voorleesmoment mooie gesprekken zal opleveren.

Meer recensies van slowreading82