Als poëzie even stil laat staan

slowreading82 30 december 2025
Deze dichtbundel bevat bijna vijfentwintig gedichten waarin de gevoelens en belevenissen van een kleuter centraal staan. Elk gedicht wordt vergezeld door paginagrote, kleurrijke illustraties die direct in het oog springen en zorgen voor een warme, dromerige sfeer.

Poëzie weet mij echter niet altijd te raken. Misschien komt dat door minder prettige herinneringen aan het analyseren van gedichten tijdens de Engelse lessen, of omdat poëzie voor mij soms een laag van taal heeft waar ik niet vanzelf toegang toe vind. Dat gevoel had ik helaas ook bij een deel van deze bundel.

Toch waren er zeker gedichten die binnenkwamen. Onzichtbaar, Wolken, Straks, Drie dagen en Sterren wisten me even stil te laten staan en raakten precies die zachte, herkenbare kinderlijke beleving waar deze bundel om draait.

Niet voor niets is Jij bent de liefste al vijfentwintig jaar een geliefde klassieker en staat het boek nog steeds hoog genoteerd in de Grote Vriendelijke 100, al is het dit jaar één plaatsje gezakt van 78 naar 79. De jubileumeditie is bovendien prachtig uitgevoerd, met een rode linnen rug en feestelijke zilveren letters.

Voor liefhebbers van poëzie en (voor)lezen is dit een mooie en verzorgde bundel. Voor mij bleef het gevoel wat wisselend, maar de momenten waarop de woorden wél raakten, maakten het lezen zeker de moeite waard.

Meer recensies van slowreading82