Warm en toegankelijk prentenboek over gevoelens, verschillen en familie

slowreading82 21 januari 2026
Mijn nieuwe broer en ik is een sfeervol prentenboek over twee broertjes die elkaar nog moeten leren kennen. Tijdens een zomerse dag aan zee spelen ze ieder voor zich, naast elkaar in plaats van samen. Pas wanneer ze verdwalen en de spanning oploopt, worden gevoelens zichtbaar en vinden de jongens elkaar echt. Op dat moment ontstaat er ruimte voor verbinding en gezamenlijk spel.

De kracht van dit boek ligt vooral in de illustraties. Ze zijn zacht van kleur, rijk aan sfeer en prachtig in hun lichtgebruik. De strandsetting is bijna tastbaar: je voelt de zon, de wind en het zand. De beelden vertellen veel en dragen het verhaal op subtiele wijze.

Het thema van een samengesteld gezin dat nog in ontwikkeling is, is actueel en voor veel jonge kinderen herkenbaar. Tegelijkertijd blijft het verhaal inhoudelijk wat aan de oppervlakte. De emotionele ontwikkeling had iets verder uitgediept mogen worden, en de boodschap zal voor sommige kleuters mogelijk pas echt duidelijk worden met begeleiding of nabespreking.

Desondanks is Mijn nieuwe broer en ik een warm en toegankelijk prentenboek dat uitnodigt tot samen lezen en het gesprek aangaan over gevoelens, verschillen en familie. Vooral geschikt om als volwassene samen met een kind te lezen en stil te staan bij wat er tussen de regels gebeurt.

Meer recensies van slowreading82