Duister en smerig
Een zeer opmerkelijk misdaadverhaal. Het is gebaseerd op de gebeurtenissen rond 'De Slachter van Bergen' en Van Dievel brengt het in de vorm van een raamvertelling.
Meesterlijk beschrijft hij de smerigheid van de louchecafés in Bergen, de achterbuurten, de marginalen die zich zuipend door de dag worstelen. Persoonlijk vind ik dat er wat veel expliciete sex-scènes in voor komen. Niet dat ik puriteins ben, verre van dat. Maar het doel ontgaat me, of het moet zijn dat Van Dievel een pornoverhaal wilde schrijven. Maar dan zijn er betere te koop...
De raamvertelling grijpt aan het einde mooi in elkaar, al vind ik één verhaallijn ronduit ongeloofwaardig. Iemand duikt onder, maar wordt niet gemist. Dat gelooft niemand, zeker niet bij die persoon.
Het enige 'waargebeurde' zijn overigens de afgezaagde lichaamsdelen. Met het 'echte' verhaal over de Slachter van Bergen heeft dit niets te maken, dat kun je al op wikipedia verifiëren. Maar dat geeft helemaal niet, Van Dievel is een rasverteller die een goedgeschreven verhaal neerzet, vol literaire pareltjes en zeker ook met humor!
Aanrader voor liefhebbers van 'scandic noir', want duister is en blijft het!
Aanrader voor liefhebbers van 'scandic noir', want duister is en blijft het!