Bijzonder verhaal over een verschrikkelijke periode

Soraya Latten Soraya Latten
3 mrt 2021

Het leven van Anita is nooit simpel geweest, ze maakte de eerste wereldoorlog mee waarbij haar ouders moesten vluchten naar Nederland nadat hun huis was geconfisceerd door de Duitsers. Na de oorlog lijkt het leven in rustiger vaarwater te raken en trouwt Anita maar dan begint de tweede wereldoorlog en besluit Anita niet opnieuw over zich te laten heenlopen en sluit ze zich aan bij het verzet.

Anita is een boek wat me aan de ene kant heeft kunnen raken door het bijzondere verhaal wat wordt verteld en de details die het bevat over de eerste en tweede wereldoorlog waardoor je je als lezer, die waarschijnlijk geen van beide hebt meegemaakt, wordt geraakt door de ervaringen en de verschrikkelijke dingen die in deze periodes voorkwamen.

Maar ondanks dat het verhaal me in dat opzicht raakte kon het me niet goed vasthouden. Dit kwam door de manier waarop het verhaal is geschreven. De personages blijven net te vlak waardoor je je als lezer niet zo goed kunt inleven in hun emoties. Daarnaast is de manier van vertellen ook eentje waarin weinig gevoel doorklinkt waardoor het allemaal net te vlak aanvoelt om mij echt te kunnen raken en het verhaal mij daardoor helaas ook niet zal bijblijven.

Toch heb ik het boek vrij vlot uitgelezen omdat het verhaal ondanks de bovengenoemde puntjes wel erg vlot geschreven was en ik toch meer wilde weten over wat er zou gebeuren met het hoofdpersonage.

Ann Alaerts heeft met Anita zeker laten zien dat ze een prima verhaal kan neerzetten maar ik denk dat als ze iets meer de diepte ingaat zullen haar verhalen echt goed worden en mij net iets meer trekken. Juist omdat ik dit potentieel zich bij de schrijfster ben ik erg benieuwd wat er nog meer uit haar pen zal verschijnen en zal ik zeker haar volgende boek gaan lezen.

Ann Alaerts is geboren in Diest en werd in haar jeugd vaak gepest door haar medeleerlingen, hierdoor trok ze zich vaak terug in haar eigen fantasiewereld. Ze volgde een opleiding Accountancy en werkt sinds het afronden van haar studie bij haar ouders in hun boekhoudkantoor. Momenteel heeft ze twee boeken op haar naam staan De Regenboogprinses en Anita, de laatst genoemde is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder.

Meer recensies van Soraya Latten