Een samenwerking die ik vaker wil zien!
Hoever ga je als ouder om je kind te beschermen? Vier vriendinnen en moeders waarvan de kinderen op een prestigieuze toneelschool zitten moeten na de komst van een nieuw meisje deze vraag gaan beantwoorden. Imogen, het nieuwe meisje, lijkt de oorzaak te zijn van nieuwe pesterijen maar heeft steeds een alibi voor de momenten waarop het gebeurt. De moeders gaan op zoek naar de waarheid, ook als dit betekend dat hun eigen geheimen boven water komen.
Vier verschillende auteurs, één verhaal. Dat roept heel wat vragen op, auteurs hebben toch allemaal hun eigen schrijfstijl en wijze waarop een boek tot stand komt maar in dit geval werk het absoluut. Geen seconde heb je het gevoel dat het door verschillende personen geschreven is omdat de rode lijn en schrijfstijl het gehele verhaal hetzelfde blijft. Dit was zelfs nog beter dan ik als verwoed fan van o.a. B.A. Paris had verwacht.
Het boek is in verschillende hoofdstukken opgedeeld waarbij er per hoofdstuk aangegeven staat door wie het geschreven is. De hoofdstukken zijn weer opgedeeld in kopjes waarbij steeds één van de vier moeders aan het woord is. Zo leer je elk standpunt kennen en de reden achter de beslissingen die ze nemen. Wat erg leuk gedaan is dat we het echt alleen uit het standpunt van de moeders lezen, de kinderen worden wel besproken maar komen niet zelf aan het woord, echt een uniek inkijkje dus.
De schrijfstijl van de auteurs is meeslepend en doordat het boek vooral psychologisch erg spannend is moet je er steeds met je gedachten bij blijven wat door de vlotheid waarmee het boek geschreven is makkelijk te doen is.
De karakters die tot leven worden gebracht in De understudy zitten vol karakter en worden door de schrijfsters beeldend gebracht en hebben allemaal echt een eigen persoonlijkheid waardoor je elk van hen kunt leren kennen en steeds beter snapt waarom ze bepaalde keuzes maken en hoe ze liggen in de club van de moeders.
Het boek zit vol met verrassende twists en geheimen die gaandeweg het boek ontrafelt worden. Niets is wat het lijkt waardoor je als lezer nieuwsgierig blijft naar wat gaat komen en hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen. Als lezer is het daarom moeilijk om dit boek weg te leggen voordat je de laatste bladzijde hebt gelezen.
Het hele boek bekeken is dit een geweldige samenwerking van vier auteurs en is het een samenwerking die ik graag nog vaker zou willen zien.
B.A. Paris is van Frans-Ierse afkomst maar groeide op in Engeland. Met haar debuut Achter gesloten deuren vestigde ze zich direct als thrillerschrijfster. In april 2020 komt haar nieuwste boek Het dilemma uit.
Sophie Hannah is een Britse duizendpoot die niet alleen thrillers maar ook kinderboeken, romans en poëzie schrijft.
Holly Brown is naast auteur ook relatie- en gezinstherapeut. Haar vorige boeken werden lovend ontvangen.
Clare Mackintosh heeft jarenlang binnen de politiewereld gewerkt. Haar debuutthriller Mea Culpa was meteen een hit in Engeland en werd in meerdere talen vertaald. Momenteel is ze fulltime schrijfster.