Eigenwijs debuut

Stefanie Van der Loo 22 februari 2026
Toen ik een ander boek aanvroeg bij Standaard Uitgeverij, werd me gevraagd of ik dit boek ook wou recenseren. Toen ik de cover zag, vond ik deze wel heel apart, maar daardoor sprong hij juist in het oog. Na het lezen van de korte inhoud, ging ik overstag. Heel benieuwd op welke manier dit boek me kon verrassen.

‘Met niets is het ook altijd iets’ gaat over Elke. Wanneer de twijfels bij haar over haar echtgenoot Ben zekerheden worden, besluit ze het lot een handje te helpen met statistiek. Iedere dag verhoogt ze zijn kans op sterven door kleine ingrepen: een knikker op de trap, of echte boter kopen in plaats van margarine. Maar valt het noodlot wel te ontlopen?
----
Dit is het debuutverhaal van Bie Van Laer, dus was wel heel benieuwd of het verhaal me lag. Ik moet zeggen dat ik in het begin moeilijk in het verhaal geraakte, wat op zich niet aan de vertelstijl lag, want die is vlot, beeldend en aangenaam. Eens je in de setting en sfeer zit van het boek en je gewoon onderduikt in het verhaal van Elke, is het wel een vermakelijk boek. Vaak ook wel hard gelachen en af en toe vond ik het ook wel een beetje plastisch geschreven, maar ook dit hoorde wel bij de sfeer van het verhaal.

Het is een boekje dat gaat over het dagelijkse leven van een koppel Elke en Ben en stillaan ontrafelt hun leven en de geheimen die in deze relatie aanwezig waren. Je begint meer het standpunt van Elke te begrijpen, maar je vraagt je af waarom ze toch niet nog meer het heft in eigen handen neemt.

Ik denk dat het thema iets te ver van me afstond om me er goed in te kunnen inleven, maar al bij al vond ik het wel een vermakelijk boek en leest het verhaal vlot.

Dankjewel voor het recensie-exemplaar Bie Van Laer en Standaard Uitgeverij.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo