Wat een prachtige, hartverscheurende roman

Dit boek heb ik gewonnen bij @meerjam_134500 . Het komt pas uit in maart, dus kreeg een vooruitleesexemplaar van haar.

M.L. Stedman, bekend van de grote bestseller ‘Het licht van de zee’, schrijft met ‘Een leven zo ver’ een meeslepend verhaal over tijd en veerkracht en de moeite die we doen om te behouden wat ons lief is.

Het verhaal speelt zich af in West-Australië, waar in het jaar 1958 een ongeluk gebeurt met een vrachtwagen die de levens van de familie MacBride verwoest. Alleen zoon Matthew overleeft het ongeluk, maar met zware beperkingen. Toch weet hij vastberaden zijn weg terug te vinden naar huis, terug naar zijn moeder en zus Rose. Wanneer plotseling het lot voor de tweede keer toeslaat, staat niet alleen zijn leven op het spel, maar ook zijn ziel, op een manier die niemand voor mogelijk had kunnen houden.

'Een leven zo ver' speelt zich af in een uitgestrekt, vlak landschap waar het weer onvoorspelbaar is en een schapenboerderij van een miljoen hectare nauwelijks een stipje op de kaart is. Stedman weet als geen ander de vinger te leggen op de grote menselijke conflicten en maakt daarmee een aangrijpende en helende leeservaring.
-----
Toen ik bericht kreeg dat ik dit boek gewonnen had, was ik door het dolle heen. De cover alleen al vind ik zo prachtig, mooi in zijn eenvoud. Het maakt je nieuwsgierig naar het verhaal, zeker als je de korte inhoud ervan leest.

M.L. Stedman weet als geen ander hoe ze de sfeer in de jaren 50 moet oproepen met haar mooie, beeldende schrijfstijl. Ik waande me helemaal bij de MacBrides in Australië. Het lief en enorme leed dat ze meemaken, het gaat door merg en been. Het is een heel droevig boek, maar ik heb ook met momenten heel hard gelachen. Het is een boek dat je niet snel uitleest, maar zo een boeken blijven je wel enorm bij. Wat er allemaal gebeurd is, voor welke keuzes Matt heeft gestaan, zijn hartverscheurend. Soms kon ik me niet helemaal vinden in zijn keuze, maar ik denk dat hij ook gewoon niet anders kon, een moedige keuze was van hem.

Een meeslepend, hartverscheurend verhaal, met een heel mooi en zacht einde.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo