Wauw, wat een boek!

Stefanie Van der Loo 13 februari 2026
Er zijn zo van de thrillers die je vermakelijk vindt om te lezen en dan zijn er van die thrillers die vol twists zitten die je niet ziet aankomen, waarbij het geheel zo goed in elkaar zit, dat je na het lezen van de laatste pagina een zucht slaat en alles toch nog even overdenkt, wel, dit is zo een thriller!

In ‘Slapeloos’ gaan we terug naar het Ijsland in het jaar 1967. De veertienjarige Marsí heeft een geheime penvriend, maar schrijft hem onder de naam van haar oudere zus Stína. Wanneer ze eindelijk hebben afgesproken, wordt Marsí door haar moeder tegengehouden om de deur uit te gaan. Diezelfde nacht verdwijnt Stína spoorloos. Haar bebloede jas wordt gevonden op de plek van de afspraak.

Tien jaar later, de zaak nog steeds onopgelost, ontvangt Marsí een onverwachte brief van haar oude penvriend. Hij zegt meer te weten...

Marsí keert terug naar haar geboortedorp om de waarheid te achterhalen. Maar haar slapeloosheid en verwarde herinneringen maken het steeds moeilijker om feit van fictie te onderscheiden. En hoe dichter ze bij het geheim komt, hoe duidelijker: de moordenaar is nog steeds op vrije voeten en wil voorkomen dat de waarheid aan het licht komt.
----
Eva was voor mij een nog ongekende auteur. Hoe heb ik dit kunnen missen? Naast dit boek, staat er nog een hele reeks thrillers op haar naam, onder de naam ‘De Ijslandse moorden’-serie.

Ze heeft een heel aangename schrijfstijl, ze wisselt dialogen af met gewoon beschrijvende teksten. In ‘Slapeloos’ vertelt ze het verhaal vanuit de twee dochters, Marsí en Stína, en vanuit twee verschillende tijden, namelijk vlak voor de verdwijning van Stína en tien jaar later, wanneer Marsí zelf de zaak gaat onderzoeken. Samen met haar ga je op pad en begint ze het mysterie rond de dood van haar zus stilaan te ontrafelen. Naar het einde toe, zijn er nog een aantal twists die dit boek tot een next level verheffen. Kortom, dit boek is een absolute aanrader!

Dankjewel VBK België voor het recensie-exemplaar. Dankjewel Eva Björg Ægisdóttir voor dit verhaal vol van spanning, twists en ook dat psychologisch kantje erbij.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.