Hartverwarmend verhaal van een boekhandelaar met zijn gekozen familie

Stefanie Van der Loo 18 februari 2026
Dit boek besliste ik op basis van de cover. Ik vond die heel mooi, alsook de titel die in verschillende lettertypes weergegeven wordt vond ik speciaal. ‘De verhalenfluisteraar van Parijs’ is het derde deel over Jean Perdu. Ik heb de vorige twee delen niet gelezen, dus benieuwd of dit een andere leeservaring geeft.

In ‘De verhalenfluisteraar van Parijs’ keert Jean Perdu terug in Parijs met zijn drijvende boekwinkel. Aan boord van zijn literaire apotheek blijft hij zijn roeping volgen: mensen en boeken bij elkaar brengen, in de vaste overtuiging dat elk verdriet van het hart of de ziel genezen kan worden door het juiste verhaal. Wanneer op een dag de twaalfjarige Françoise aan dek staat, raakt Jean betrokken bij haar missie: het verzet tegen boekverboden en censuur.
---
Wat heb ik genoten van dit verhaal. Het is een hartverwarmend verhaal van een boekverkoper, die boeken verkoopt op basis van wat mensen (hun hart en ziel) nodig hebben en niet op basis van wat ze graag zouden willen. Jean Perdu is een hele heer, een sterk personage, die geen blad voor de mond neemt, die er ook geen doekjes om wint, maar zich toch volledig laat inpalmen door de 17-jarige Pauline en de twaalfjarige Marie en Françoise. Wat een relaties en vriendschappen, wat een personages, wat een verhalen,…

Het boek begint met het verhaal van Françoise, een meisje dat veel te snel groot moet worden omwille van haar mama, maar die ook troost en ontspanning vindt in haar boeken. Stilaan komen we meer over haar en haar mama te weten. Waar je eerst nog niet ten volle begrijpt waar de mama vandaan komt, hoe ze doet wat ze doet, begint dit stilaan duidelijk te worden en komt er een plotse wending die ik niet verwacht had.

Het boekenschip, met al zijn personages heb ik in mijn hart gesloten en zal er niet snel meer uitgaan. Ik heb de vorige twee delen nog niet gelezen (staan al in de TBR ), maar ik heb niet het gevoel dat ik dit gemist heb. Ik denk wel dat ik in de andere twee delen nog meer over de achtergrond van Jean Perdu en Pauline te weten kom, dus alleen maar leuke vooruitzichten om ook hun verhaal beter te leren kennen.

Sommige boeken raken je net dat ietsje meer. Sommige boeken komen in je leven op dat juiste moment. Hebben jullie dit ook al meegemaakt? Zo ja, welke boeken kwamen er op je pad, die je zou aanraden?

Dankjewel voor dit mooie verhaal Nina George en bedankt voor het recensie-exemplaar LS Uitgeverij.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo