Thriller de je niet snel zal wegleggen voor je weet hoe het eindigt

Stefanie Van der Loo 17 december 2025
Nico Kwakman kende ik voorheen nog niet, dus altijd nieuwsgierig naar nieuwe auteurs, schreef ik me dus in voor deze blogtour. De korte inhoud intrigeerde me wel en ik verwachtte een mysterieuze thriller. En wat voor één, spannend en luguber van begin tot het einde.

In ‘De boeken’ vertelt Nico het verhaal van Joris en Tanja. Ze hebben een huis gekocht en gerenoveerd. Nadat ze de woning hebben betrokken, meldt zich tot hun grote schrik een oudere heer die beweert een wettelijk recht te hebben op het gebruik van hun zolder. De man noemt zichzelf 'boekhouder'. Hij zegt verantwoordelijk te zijn voor een evenwichtige verdeling van de positieve en negatieve lotgevallen van de lotgenoten die aan zijn zorg zijn toegewezen. Daartoe noteert hij in zijn boeken wat hen te wachten staat. Joris is nieuwsgierig en ontdekt dat er ook een boek is gewijd aan hun eigen toekomst. Dat ziet er niet al te best voor hen uit...

Heimelijk probeert hij de gebeurtenissen die de man voorspelt te beïnvloeden en merkt dat hij ze tot op zekere hoogte naar zijn hand kan zetten. Maar hij kan uiteindelijk niet voorkomen dat het lot dat zowel José als hemzelf te wachten staat, dramatisch zal uitpakken. Van elkaar gescheiden worstelen ze beiden met hun eigen “Stairway to Heaven”.
---
Deze psychologische thriller zit heel goed in elkaar. Van in het begin wordt je getriggerd door de mysterieuze boekhouder en wil je meer weten over hoe het verder afloopt voor Joris en Tanja. De perspectieven wisselen elkaar continu af, wat ervoor zorgt dat je doorheen het boek vliegt. Ook weet Nico je telkens te boeien, door een tipje van de sluier op te lichten, maar dan weer in het mysterie te blijven. Vele thema’s, waaronder een jeugdtrauma, misbruik en wraak komen aan bod.

Wees gewaarschuwd, want deze kan je niet zomaar wegleggen.

Dankjewel Nico Kwakman en Uitgeverij Hartklopper dat ik mocht deelnemen aan deze blogtour en voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo