Fijnzinnig spannende thriller

Ik werd geselecteerd om mee te doen met de blogtour voor ‘De leugenaar’ van Martine Kamphuis, ism De Crime Compagnie. Heel blij dat ik ook weer aan deze blogtour mag deelnemen en mijn recensie delen.

‘De leugenaar’ van Martine Kamphuis gaat over Sylvia die aanklopt bij haar voormalige psychologe Wynona Post (WP), nadat ze ontdekt dat haar man vreemdgaat. Nu werkt Wynona inmiddels in een tbs-kliniek en daar hoort Sylvia natuurlijk niet thuis. Toch bedenkt ze een manier om haar te helpen.

Als Sylvia en WP samen de draad van de therapie oppakken, gebeurt er iets vreselijks: Sylvia’s dochtertje verdwijnt spoorloos en haar man liegt over zijn alibi. Verbergt hij meer dan alleen een buitenechtelijke affaire? WP gaat op zoek naar de waarheid, maar wordt geconfronteerd met haar eigen verleden… en met de dood.
---
‘De leugenaar’ is het vijfde deel waarin Wynona een hoofdrol speelt. Dit is echter het eerste deel dat ik van haar lees en wat voor één.
In het begin deed het me terugdenken aan de ‘Frieda Klein’-reeks van Nicci French, een reeks waar ik heel hard van genoten heb en de eerste in de vele die nog zouden volgen was.

Martine is voor mij een nog ongekende auteur en haar schrijfstijl bevalt me wel. De hoofdstukken volgen elkaar snel op en tijdens eenzelfde hoofdstuk wordt er continue gewisseld tussen het perspectief van Wynona en Sylvia. Dit zorgt ervoor dat er heel veel spanningsopbouw is en je snel wil doorlezen hoe dit allemaal eindigt.
Er is geen veelheid aan personages, wat maakt dat je voldoende inzicht krijgt in de meeste personages. Voornamelijk Wynona en Sylvia leer je heel goed kennen. Hoewel dit inderdaad bij Wynona iets afstandelijker is, kom je toch ook stilaan meer over haar eigen geschiedenis te weten en worden haar ouders ook voldoende belicht.

In het begin vond ik het raar dat Wynona continu met WP werd aangeduid, wat voor een zekere afstand zorgt, maar dit hoort wel bij het psychiater-jargon en de sfeer hierrond.
Martine weet op een fijnzinnige manier het verleden van Sylvia weer te geven en de invloed die dit heeft op haar eigen functioneren. Hoewel je in het begin alleen maar sympathie hebt voor haar, veranderen deze gevoelens doorheen het boek. Maar wat ze juist op haar kerfstok heeft en waar ze allemaal toe in staat is, laat ik aan jullie om te ontdekken.

Dankjewel aan De Crime Compagnie voor mijn deelname aan de blogtour en het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo