Soms is een keuze geen echte keuze

Dit boek heb ik gewonnen via Instagram. Alleen de korte inhoud doet je al verlangen naar het verhaal. Dus ik was heel benieuwd naar dit boek. En WAT.EEN.BOEK!
Van het begin tot het einde wist het me te raken, gaf het mij kippenvel, kreeg ik een lach op het gezicht of pinkte ik een traantje weg. We zijn nog niet zo ver in het jaar, maar dit is by far al één van de topfavorieten van dit jaar.

‘5165’ vertelt het verhaal van Susie Tennyson. Begin jaren 70 is ze lange tijd hét nieuws op tv en in de kranten, totdat de aandacht verdwijnt en ze in de vergetelheid raakt. Jaren later is Susie opnieuw het middelpunt in de media. Tv-zenders en kranten bieden veel geld voor een exclusief interview, Hollywood voor een film. Ze wijst alles af en heeft slechts één wens: een rustig en anoniem bestaan.

Ondanks dat Susie een eenling is, probeert ze een leven te leiden als anderen. Ze is echter niet zoals anderen, merkt ook iemand uit onverwachte hoek. Een persoon die, als ze hem de kans geeft, haar het leven kan geven waar ze nooit op had gerekend.

Decennia nadat haar naam voor het eerst in de media verscheen, besluit Susie om de stilte over wat in de jaren zeventig is gebeurd te doorbreken en onthult ze het huiveringwekkende misbruik dat haar leven voorgoed veranderde…
---
Dit boek, geen woorden voor. De gruwel die Susie heeft meegemaakt is hartverscheurend. Vanaf de eerste pagina’s sluit je haar in je hart en gaat daar niet meer uit. Je leeft zo mee met haar, hoewel je je niet kan inbeelden wat ze allemaal heeft meegemaakt en hoe ze dit nog dagelijks aan den lijven ondervindt. Maar toch ook hoe ze weer opkrabbelt en die ene persoon in haar leven laat en haar hart toevertrouwt.

Jerrad weet alles zo fijngevoelig te beschrijven. Hij heeft een heel aangename schrijfstijl en weet je met dit boek tot in de kleinste vezel van je lichaam te raken. Het is een verhaal dat je niet meer loslaat. Hoewel ik gehoopt had dat het anders zou eindigen, begrijp ik ook wel de keuze die Susie maakt, maar toch…

“Soms zijn keuzes geen echte keuzes. Soms kan je namelijk maar één ding doen: het juiste.”

5156 is een heel heftig boek, maar Jerrad weet dit goed te spreiden, zodat het niet te heftig wordt. Hij wisselt de gruwelijkheden af met luchtige stukjes, zoals het interview dat Susie geeft. Toch moest ik af en toe het boek wegleggen om het te laten bezinken, het een plaats te geven, het te vatten.

Enorm bedankt Jerrad Hoff voor dit verhaal. Het is heel ingrijpend en laat je niet meer los! Hierna is het wel even tijd voor iets lichter, maar ‘Sant’Anna’ staat alvast op de TBR.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo