Heftig boek, dat me persoonlijk raakte

Stefanie Van der Loo Stefanie Van der Loo
23 mrt 2026

Dit boek, wauw, heftig, komt heel hard binnen. Ik schreef me in voor dit boek bij Uitgeverij De Fontein, die een oproep deed voor recensenten.

Inge Duine is voor mij nog een ongekende auteur. Dus ik was heel benieuwd naar haar schrijfstijl en of ze me met dit boek kon weten te raken. Ik verklap het al even op voorhand en ik gaf het hierboven al aan, dat kon ze zeker. Het is een boek dat raakt, dat schuurt met momenten, dat je wel even zal bijblijven.

Alleen al op basis van de cover, zou ik dit boek opnemen. Het intrigeerde me enorm. De twee meisjes die in het meer springen, het lijkt zo vrij, zo speels. Toch staat het in schril contrast met de thema’s die aan bod komen in dit boek. Een aantal hiervan zijn trauma, erfelijkheid, psychische problemen, geheimen. Inge weet dit op een heel fijngevoelige manier weer te geven, hoe geheimen lang kunnen in stand gehouden worden, hoe moeilijk het is om dit te doorbreken, hoe machteloos je er soms in kan staan, maar bovenal ook hoe dit zich in het lichaam kan uiten. De emoties werden gevoeld, ik voelde de buikpijn en de steken die Mira voelde, zo hard komt het binnen.

Het boek is opgedeeld in verschillende delen, in vergelijking met de matroesjka pop, waarvan van de eerste pagina sprake is. Ik vond dit een heel mooie metafoor, eentje dat doorheen het boek blijft hangen. We kijken voornamelijk door de ogen van Mira naar het hele familieverhaal, hoewel ook het perspectief van Anne en Joanna (Mira’s oma) aan bod komen op het einde van het verhaal. Dit maakte het voor mij wel echt helemaal af.

“Mira was haar moeder. Mira was haar oma. Mira was alle vrouwen die er voor haar geweest waren. Maar bovenal was ze zichzelf.”

Als laatste wil ik nog toevoegen dat dit verhaal me ook heel persoonlijk raakte, waardoor het verhaal nog harder binnenkwam, maar me ook heel veel herkenbaarheid gaf. Het is oké om al die vragen te hebben. Het gaf me troost, het gaf me even een momentje om het verdriet ook toe te laten. Dus Inge Duine dankjewel voor dit verhaal. Het kwam op het juiste moment op mijn pad.

Ook een dankjewel voor het recensie-exemplaar Uitgeverij De Fontein.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo