Advertentie

Het boek gaat over Eliza, die als vondeling bij een rijke Engelse familie die in Chili woont, wordt achtergelaten. De familie bestaat uit 2 broers en een zus, Rose, die zich als een moeder over het kind ontfermd en het als een echt dametje wil opvoeden.
Later wordt Eliza hopeloos verliefd op een werknemer van de familie. Wanneer deze jongen, aangestoken door de goudkoorts, vertrekt naar Californië om goud te delven, besluit ze hem later achterna te reizen om hem te zoeken. Ze ontmoet de Chinese arts Tao Chi'en die haar helpt aan boord van een schip richting San Francisco te komen. Deze twee ontwikkelen een speciale vriendschap voor elkaar. Eliza realiseert zich al gauw dat zij als alleenreizende vrouw een prooi is voor iedere man op haar pad, omdat er nauwelijks vrouwen te vinden zijn, uitgezonderd in de bordelen en saloons. Ze besluit om zich als man te kleden en in het begin van haar zoektocht doet ze zich voor als het doofstomme jongere broertje van de arts.
Dit boek gaat niet alleen over de zoektocht van een rijk, enigszins naïef meisje naar haar grote liefde. Het vertelt ook over de geschiedenis van de Goldrush, de toestroom van mensen die denken het goud van de straten te kunnen plukken, snel rijk te worden en hun familie en gezinsleden van de armoe te kunnen bevrijden. Helaas blijkt de waarheid vele malen meedogenlozer te zijn en wetteloosheid en misdaad tieren welig in het Wilde Westen.
Het boek is ontzettend mooi geschreven. Je kunt je met bijna alle personages identificeren en het geeft een heel duidelijk beeld van een periode uit de Amerikaanse geschiedenis, die wij alleen uit de Westerns kennen. Vanaf het moment dat Eliza in San Francisco aankomt ervaar je de hoop van de mensen om geluk te vinden, de uiteengespatte dromen en de desillusies van velen die in die periode het geluk beproefden.

Reacties op: Wow, wat een verhaal

220
Fortuna's dochter - Isabel Allende
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners