Advertentie

Mooi, poëtisch geschreven boek. Het verhaal speelt zich af in het dorp La Hague aan de ruige kust van Normandië. Er loopt daar een aantal bijzondere karakters rond, oude dorpsvetes worden uitgevochten en op de achtergrond dondert de zee. De vertelster van het verhaal, wiens naam onbekend blijft, is een buitenstaander, ze komt van elders in het land. Die eenzame positie koestert ze ook, weg van de mensen. Ze rouwt om haar overleden man en telt vogels aan de kust, voor een ornithologisch instituut.

De vrouw dwaalt langs de zee, maar ook door het dorp. Hoe alleen ze ook wil zijn, ze raakt toch steeds meer betrokken bij het dorpsleven. Zeker als ze een oud dorpsgeheim op het spoor komt, dat ze langzaamaan ontrafelt.

Het verhaal heeft bepaalde elementen uit het romantische genre, maar verheft zich hier tegelijk boven door de bijzondere stijl van schrijven. Er zit een poëtische magie in de korte en eenvoudige zinnen. Het is een stijl waarin veel stiltes vallen. De pijn van de rouw waarin de vrouw verkeert - haar afstand tot het leven - wordt daarmee voelbaar. Uit deze eenvoudige stijl komen veelzijdige karakters toch tot leven; het deed bijna pijn om afscheid van ze te moeten nemen aan het einde van het boek. Ook de beschrijvingen van de natuur zijn krachtig. De kracht van dit boek zit in zijn eenvoud.

Reacties op: De branding

48
De branding - Claudie Gallay
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken