Huiswerk , waterpistolen en de koopavond ( en vooral de liefde)

Ton Jansen 07 juni 2025
Simon van der Geest, meerdere bekroningen, is een eigenzinnig auteur. Althans, dat is mijn niet bescheiden mening. Zijn nieuwste jeugdroman heet ‘ De sleutelrobot’ en is de afsluiting van een tweeluik, volgend op ‘Hart van staal’. Ik mopperde bij die beschrijving over het feit dat ik niet zo’n fan ben van al die delen. Dat klopt ook, want het eerste deel verscheen in 2023. Daar zit dus best veel tijd tussen.
Nou is het nieuwe verhaal ook zelfstandig te lezen, maar het uiteraard fijner om beide boeken te souperen.

Van der Geest is naast eigenzinnig ook een voortreffelijk auteur.
Er zijn diverse hoofdpersonen, je zou er vier of vijf kunnen noemen. Ik houd het bij twee, want vanuit Ravi en Zina wordt het verhaal verteld. Aan het eind komt nog een derde vertelperspectief, maar dat houden we strikt geheim om niet teveel te verklappen.
Ravi speelt gitaar en Zina zingt. Zo op het oog niets bijzonders. Er is echter meer aan de hand. Hun biologische ouders zijn gevangengenomen en vervangen door robots de pappobot en de mammobot bijvoorbeeld.
De hoofdpersonen horen bij De Rebellen, zij verzetten zich tegen de Gouverneur en zullen er alles aan doen hun ouders, ergens in een moeilijk bereikbaar moeras, terug te vinden.
Het is een spannende queeste, waarbij muziek een belangrijke rol speelt.

Aantal opmerkingen:
De liedjes die in het boek staan, zijn via Spotify’s en YouTube te beluisteren.
Het boek bestaat uit acht delen, die vooraf gegaan worden door een zwart-wittekening van de bekende Martijn van der Linden. Ook aan het begin van elk van de 70 hoofdstukken staat een kleine zwart-witillustratie.
Er zijn diverse nieuwigheden zoals het gebruikmaken van een zweefboard, een hangtrein en de Muzi-krusjer. Maar zie: op school wordt er nog steeds huiswerk opgegeven, waterpistolen blijken een belangrijk hulpmiddel en zelfs de - inmiddels redelijk verfoeide - koopavond heeft het overleefd.
De sleutelrobot is een robot die ook liefde en genegenheid kan geven en niet alleen een schroothoop van louter staal. Vandaar dat de titel van het eerste boek ook treffend is.

Een leuk en vaak spitsvondig geschreven verhaal .Hoogtepunt: ‘ Ik haat die schrootzak’ .
Zeer lezenswaardig voor jongeren vanaf ca. 11 jaar.

Meer recensies van Ton Jansen