Vijf sterren voor dit heelal

Ton Jansen 17 april 2023
Je kon er niet onderuit. Vrijwel alle gerenommeerde recensenten van Pjotr van Lenteren (Volkskrant tot en met Jaap Friso (Jaapleest) hadden lovende woorden voor dit boek. Zoals al eerder aangehaald door andere beoordelaars was er ook een lang interview met de auteur bij de GVP (podcast van genoemde Jaap Friso en Bas Maliepaard). Dan moet ik vaak denken aan de boeken van Guus Kuijer. Die schreef meerdere klassiekers, maar als er dan eens boek verscheen dat minder was dat ander werk werd het toch jubelend begroet want de naam van Kuijer prijkte op de voorzijde. Overigens waren zelfs die 'mindere' verhalen nog te betitelen als goede jeugdliteratuur. Van Annejan Mieras werden haar twee vorige boeken 'Portiek Zeezicht' en 'Homme en het noodgeval' ook positief besproken. Ik was dus op mijn leeshoede.
Mijn vooringenomenheid heb ik snel terzijde geschoven, want 'Het kleine heelal' is een prachtig verhaal geworden met levensechte dialogen en emoties. en diepgang. De veertig hoofdstukken lezen vlot, maar er staat heel veel in.
De 10-jarige Raaf is de hoofdpersoon en samen met moeder komt zij op een camping terecht omdat er een lekkage is in hun appartement. Raaf is bevriend met Miracle, maar die relatie loopt deuken op. Verder worstelt Raaf met de vraag waar haar vader uithangt, een vraagt die haar heel erg bezighoudt.
Op het campingterrein ontmoet ze de zoon van de baas, Nicolaas' een jongen die zich niet zo maar bezighoudt met het heelal en de sterren.
Een ontroerend en gevoelig verhaal, prachtig om voor te lezen lijkt mij. In mijn tijd - lang geleden- dat ik nog in het basisonderwijs werkte had ik dit boek zeker uitgekozen om voor te lezen.
Sterren in het heelal zijn ontelbaar, maar voor dit kleine heelal zijn het er vijf.

Meer recensies van Ton Jansen

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.