2045 is dichterbij dan je zou denken

veravb 15 november 2021
De upgrade is een boek dat zich afspeelt in 2045 maar soms lijkt het echt dichterbij. Romy Bell is terug, ze moet de ethische processen bij wetenschappelijke en technologische uitvindingen en inovaties opvolgen, dat er niet over de grens gegaan wordt. Bij een inval in een labo dat baby's op maat maakt, wordt toevallig een stukje DNA ontdekt dat ook voor andere doeleinden ingezet kan worden. Dat is het begin van de spreekwoordelijke race tegen de tijd om een aanslag op de hele mensheid tegen te houden. De belangen voor Romy zijn dubbel, zowel professioneel als persoonlijk door het werk van haar man.

Het gaat dus vooral over virussen, de maakbaarheid van virussen en wat je er dan allemaal mee kan.
"Gezonde genen voor iedereen."
Uiteraard kan je er heel goede dingen mee doen wanneer je het algemeen belang van de mens op zich en de soort in het algemeen voor ogen hebt. Denk in de eerste plaats aan gezondheid, zonder gezondheid slaat armoede vaak toe. Maar zoals met bijna iedere uitvinding, in verkeerde handen wordt het misbruikt.
"Alle wetenschappers zoeken de grenzen op."
En sommige gaan erover.

De maatregelen die men wil nemen stuiten vooral door de politiek op tegenstand. Ook in dit boek is het verchil wetenschapper en politici een punt. Tijdens de huidige Covid-19 pandemie zie je ook dat politici moeilijk beslissingen durven nemen en vinden dat wetenschappers overdrijven, dat het zo'n vaart niet zal lopen. Jammer genoeg hebben de wetenschappers het dikwijls wel juist. Als iets volgens de wetenschap 80% keer voorkomt, is dat als het om virussen gaat, erg hoog, maar politici zien dan eerder die 20%.

De technologie staat in 2045 erg ver, zelfrijdende auto's, een hyperloop, iedereen heeft precies een eigen butler (Siri) die vanalles opzoekt, reserveert, video-verbindingen verzorgt en zo voort. Gezichtherkenning is algemeen ingevoerd, echte pricacy is er precies niet. Zo kijkt men in 2045 naar privacy:
"Privacy is een stuk antiek van minstens 50 jaar oud."
Dat betekent dat we in 2021 ook al niet meer veel privacy hebben. Iedereen heeft er wel de mond over vol nu mogelijke verplichte vaccinaties eraan komen en de coronapas ingevoerd wordt, maar we gooien wel alles online op social media al willen we dat voor het gemak dan wel vergeten.

Dit boek sluit naadloos aan op de wereld waarin we nu leven, waar een lockdown om de hoek loert, waar het ontstaan van Covid-19 nog altijd niet duidelijk is, waar een polarisatie ontstaat tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, tussen wetenschappers en mensen die denken het beter te weten.

Het einde van dit boek is een dubbele verrassing, er volgt namelijk nog een plottwist en een epiloog die voldoende materiaal geven voor een vervolg. Ik kijk er al naar uit.

Meer recensies van veravb