Reisvoorbereiding

veravb veravb
10 mrt 2019

Ter voorbereiding van een reis naar Bolivia kreeg ik dit boekje met losse verhalen aangeboden. Anders dan een reisgids staan in dit boekje korte verhalen van mensen die naar Bolivia of Peru zijn geweest of er sinds enige jaren wonen.
De armoede komt aan bod want veel mensen moeten overleven van bedelen of van verkoop van prularia aan toeristen of van schoenenpoetsen. Dit is vooral schrijnend wanneer het om kinderen gaat die op die manier niet naar school gaan en niet uit deze spiraal geraken.
Het gebruik van cocabladeren is ook heel belangrijk voor zowel Peruanen als Bolivianen. Het zou helpen tegen symptomen van hoogteziekte. Toeristen worden gewaarschuwd de blaadjes niet mee naar huis te nemen wegens strijdig met de drugswet.
Koffie en fair trade komen ook aan bod, naast het aanbieden van microkredieten om een eigen zaakje op te starten. Klinkt allemaal eerlijk en veelbelovend.
Het Titicacameer dat zo groot is dat het deels in beide landen ligt, is een wondermooi meer waarop zelfs mensen leven op drijvende rietvelden.
De natuur en dan vooral de Andes maken dit soort reizen helemaal af. Vergezichten naast hoge bergtoppen lokken menig trekker naar deze landen.
Landen die erg katholiek zijn en behoorlijk veel rituelen hebben die neigen naar bijgeloof.
Aardig om te lezen, maar ook niet meer dan dat.

Meer recensies van veravb