Het kind uit Auschwitz
Ik zag dit boek voorbij komen en mijn aandacht werd meteen getrokken. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging wist ik dat ik deze wilde lezen. Toen hij ook nog op Kobo Plus stond was mijn keuze voor het eerste boek van 2024 al snel gemaakt.
Eva Adami tekent graag en als ze de schitterende vioolmuziek hoort tijdens het tekenen, wordt ze nieuwsgierig. Dan wordt ze uitgenodigd voor een concert door de mysterieuze muzikant. Dit is het begin van haar relatie met haar grote liefde Michal. De oorlog breekt uit en Michal moet de stad verlaten. Ze vinden elkaar uiteindelijk terug in het ghetto waar ze gedwongen worden om te leven. Totdat Michal afgevoerd wordt naar een werkkamp. Eva besluit uit te zoeken waar hij verblijft en laat zich ook op transport zetten, in de hoop haar Michal terug te zien. Maar de verschrikkingen in het kamp zijn erger dan ze gedacht had. De enige troost die ze heeft is dat ze er samen met haar goede vriendin Sofie is, die hoopt er achter te komen waar haar zoon Tomas gebleven is. De twee vrouwen beloven elkaar te blijven leven. Maar lukt dit?
Het verhaal begint met een proloog die zich afspeelt in het heden. Nadēje zit op haar kamer en weet dat ze nog één verhaal moet vertellen. Hierna gaan we snel terug in het verleden. We zijn meteen in Auschwitz en leren Eva en Sofie kennen die er alles aan doen om te overleven. Maar Eva is ook vastbesloten om het goede te doen. Soms onnadenkend maar ze kan niet anders. Het verhaal geeft een duidelijk beeld hoe het in Auschwitz er aan toe ging en welke gruwelijkheden de krijgsgevangenen hebben moeten ondergaan. Hoe ver ze soms moesten gaan om dingen voor elkaar te krijgen, om kleine gunsten gedaan te krijgen. Gruwelijk.
De hoofdpersonages worden goed neergezet en je leert ze goed kennen. Het verhaal komt wat traag op gang, maar hierdoor leer je wel de personen goed kennen en dat is echt een meerwaarde voor het verhaal. Het zorgt er voor dat je keuzes die ze maken beter begrijpt.
Het verhaal geeft duidelijk de gruwelijkheden van de concentratiekampen weer. En geeft ook de moed weer die verschillende mensen laten zien om zo toch voor zichzelf op te komen.
Dit is een boek wat mij echt wist te raken. Ik hoop dan ook dat het boek nog als paperback uitgebracht wordt om zo meer lezers kennis te laten maken met dit verhaal.