Een liefdesverhaal met heftige onderwerpen

Jane McCaffrey vlucht als ze achttien is naar L.A. Nu gaat ze terug naar haar geboorteplek, vanwege het overlijden van haar vader. Niet dat ze lang zal blijven. Hierna zal ze voor altijd verdwijnen. Ze heeft nu niet echt fijne herinneringen aan haar jeugd, maar ze had er niet op gerekend dat ze Nik tegen zou komen.

De Nik waar Jane als tiener voor viel, had een tengere bouw, de haren wild en een scheve bril op zijn neus. Nu is hij breedgeschouderd en een kop groter, maar zijn diepbruine ogen zijn niet veranderd. Jane wordt terug geworpen naar de beste en tegelijkertijd ergste tijd van haar jeugd.

Jane is opgelucht dat het goed gaat met Nik, want ooit deelden ze alles samen. De jaren die tussen hen liggen vallen weg, maar Nik weet niet waarom Jane destijds, zonder iets te laten weten, het dorp verlaten heeft en wie voor deze nieuwe blauwe plekken gezorgd heeft. Hij weet ook niet dat ze opnieuw wil verdwijnen....

Het verhaal begint met een proloog die tien jaar geleden afspeelt. Je weet niet precies wat er gebeurd is, maar Jane slaat op de vlucht. Hierna komen we in het heden en is Jane onderweg naar haar geboortedorp. Je merkt dat ze nooit meer terug geweest is en dat maakt mij nieuwsgierig naar de rest van het verhaal en ik kan alleen maar snel doorlezen.

Het verhaal heeft meerdere heftige onderwerpen o.a. over huiselijk geweld en hoe een kind zich hierin ontzettend verloren kan voelen. Maar het gaat ook over begrip achteraf. Doordat Jane in een gelijksoortige relatie terecht komt als haar moeder krijgt ze begrip voor haar en begint ze te begrijpen waarom haar moeder dingen gedaan heeft zoals ze die gedaan heeft, hoe pijnlijk die ook voor Jane waren.

Als de vader van Jane overleden is, kan ze terug naar haar geboortedorp en dit zorgt voor heel wat emoties en vragen. Niet alleen bij Jane, maar ook bij haar jeugdliefde Nik. Al deze vragen worden uiteindelijk beantwoord gedurende het verhaal en hierdoor krijg je begrip voor de keuzes van de hoofdpersonen.

Wiesner heeft nog een geweldige plottwist aan het einde die ik absoluut niet had zien aankomen en waardoor ik de moeder van Jane in mijn hart sloot. Vooral vanwege de manier waarop Janes moeder dit aan Jane duidelijk maakt.

Het is een verhaal over gecompliceerde liefde en tweede kansen. Niet alleen tweede kansen in de liefde, maar ook qua familiebanden en opnieuw beginnen.

Als je liefdesverhalen, met een heftig onderwerp, niet schuwt dan kan ik alleen maar zeggen pak deze op. Ik had hem in een zucht uit, omdat hij niet aan de kant te leggen was.

Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.