De zwembad moord

Hier in huis worden waargebeurde verhalen graag gelezen en vooral true crime is geliefd. Dus 'De zwembad moord' moest ik gewoon lezen. Ik kende deze zaak niet, maar de korte inhoud van het boek maakte me wel meteen nieuwsgierig.

Op 10 juli 2012 wordt Jan Elzinga op weg naar het zwembad vermoord. Niet veel later wordt een stuk verderop een brandende auto aangetroffen. De schutter wordt al snel opgepakt, maar het motief voor de moord blijft lang onduidelijk.

Enkele jaren later meldt zich een getuige die uiteindelijk kroongetuige wordt in deze zaak, waardoor de zaak opnieuw heropend wordt.

Joris Peters is in deze zaak gedoken en brengt op een objectieve, heldere en overzichtelijke manier de informatie over. Het verhaal wordt chronologisch verteld, waardoor alles goed te volgen blijft. Het boek heeft korte hoofdstukken, waardoor ik snel geneigd ben om nog even een hoofstuk door te lezen. Dit, in combinatie met de boeiende schrijfstijl van Peters, zorgt er voor dat ik het boek binnen een paar uur uit had.

Peters laat alle belangrijke personen voorbij komen en hierdoor kreeg ik een helder beeld. Ook de missers van justitie komen naar voren en dit zijn behoorlijke missers. Vooral het onderzoek naar de SMS-berichten en het onderzoek naar de betrouwbaarheid van de kroongetuige laten me met verbijstering verder lezen. En dan vooral ook hoe later met deze missers om gegaan wordt.

Ondanks dat ik eerder nog niet van deze zaak gehoord had, weet Peters mij te boeien en je merkt dat hij ontzettend veel research gedaan heeft om deze zaak helder over te brengen. En dit is hem naar mijn gevoel goed gelukt.

Het blijft verbijsterend dat bij deze zaak politie en justitie zulke steken hebben laten vallen en de zaak toch afgerond wordt.

Het was een erg boeiend boek, al vraag ik me wel af of de waarheid echt boven tafel gekomen is, of dat door de dwalingen van politie en justitie zich te veel hebben laten lijden door de kroongetuige. Als je van true crime houdt kan ik alleen maar aanraden dit boek te gaan lezen.

Dit boek ontvingen wij van LS uitgeverij. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.