Dochter vermist

'Dochter vermist' is het eerste deel van de Kristoffer Bark-serie. Anna Jansson heeft al veel boeken op haar naam staan, maar voor mij was dit de eerste kennismaking met haar schrijfstijl.

Vijf jaar geleden verdween Vera, de dochter van rechercheur Bark. Ze liep weg van haar eigen vrijgezellenfeestje. Haar vader is nog steeds op zoek naar haar en loopt kilometers langs het Hjälmarmeer op zoek naar zijn dochter. Hij denkt dat ze verdronken is, maar omdat er geen lichaam is, knaagt de onzekerheid aan hem.

Drie jaar na Vera's verdwijning verdwijnt in dezelfde omgeving een andere jonge vrouw. Het onderzoek gaat uit van zelfmoord en wordt aan de kant gelegd. Bark gelooft dit niet en de zaak wordt opnieuw onderzocht. Deze vrouw leek namelijk erg op zijn dochter. Wat is er aan de hand en kunnen ze meer vermissingen voorkomen?

Het is altijd afwachten hoe de schrijfstijl van een, voor mij, nieuwe auteur bevalt. Het verhaal begint op het moment dat Bark bij het meer op zoek is naar een aanwijzing om zijn vermiste dochter Vera te vinden. De wanhoop van Bark merk je meteen.

Bark heeft zijn privéleven niet op orde en dit zie je vaak bij hoofdpersonages van detectives. Echter hier wordt naar mijn gevoel wel cliché op cliché gestapeld. Uiteraard is daar de vermissing van zijn dochter Vera, wat uiteraard impact heeft op zijn privéleven, maar daarnaast heeft hij een ex-vrouw, waar hij zich nog steeds verantwoordelijk voor voelt, maar die verslaafd is aan drank en medicijnen. Hierdoor moet Bark regelmatig haar leven redden. Daar boven op heeft Bark een agressieprobleem en mysterieuze, niet verklaarbare, black-outs en denkt hij dat zijn dochter Vera regelmatig aanwezig is en spullen verplaatst. Naar mijn gevoel iets te veel van het goede.

Aan de andere kant is daar hoofdpersonage Denise. In het begin wordt ze neergezet als een vlotte, zelfstandige jonge vrouw, maar gaandeweg het verhaal wordt ze steeds angstiger en naïever, waardoor dit op mij wat ongeloofwaardig over komt. Denise zit in een giftige relatie, waarbij ik het gevoel had dat Jansson vooral als doel had om haar partner als dader neer te zetten. Waarbij ik dus al snel het gevoel had dat hij het duidelijk niet kan zijn, dat lag er voor mij te dik op.

De schrijfstijl is uitgebreid en hierdoor krijg je een goed beeld van de situaties en omgeving, maar dit haalde soms ook de vaart uit het verhaal. Aan het einde wordt gehint naar een volgende zaak die Bark wil onderzoeken en dit maakt mij toch weer nieuwsgierig naar het tweede deel.

Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes