Laatste akte

Na een hersenbloeding komt de vader van Chris in Zorghoeve de Uyterwaarden terecht om te revalideren. De Uyterwaarden is een luxueus zorgcomplex. Chris heeft nog steeds verlof om dat ze herstellende is van haar verbrijzelde hand en dus verwacht haar moeder dat ze als gehoorzame dochter mee helpt haar vader te verzorgen. Hier heeft Chris eigenlijk absoluut geen zin in.

Dan krijgt ze telefoon van rechercheur Gideon Sevenster. De zus van Gideon, Judith, is advocaat en werkt momenteel aan een zaak in het verzorgingstehuis. De zoon van een overleden bewoner met dementie ontdekte een wijziging in het testament, die vlak voor het overlijden is uitgevoerd.

Judith twijfelt aan de geldigheid hiervan en kan de medische kennis van Chris hiervoor gebruiken. Chris lijkt in eerste instantie weinig schokkends te ontdekken, maar dan overlijdt er weer een bewoner. Chris ontdekt al snel dat er meer aan de hand is.

Dit is het tweede deel van de Chris Griffioen-serie. Chris is nog niet aan het werk en moet zich zelfs op het werk melden om haar toekomst te bespreken. Hierdoor lezen we veel meer over de persoonlijke omstandigheden en zie je een kwetsbare kant van Chris. Haar vader revalideert in het verzorgingstehuis, en er is een speciale afdeling voor dementerenden. Het is een verzorgingstehuis waar vooral welgestelden verzorgd worden. De keuze van Faber om dit verzorgingstehuis te koppelen aan een project in Afrika vond ik origineel bedacht. Je merkt al snel tijdens het lezen dat er iets niet in de haak is en op een bepaald moment vreesde ik zelfs voor het leven van de vader van Chris.

Het verhaal wordt erg goed opgebouwd en hierdoor zat ik echt aan het verhaal gekluisterd. Het is geloofwaardig en Faber kreeg het voor elkaar dat ik aan heel wat mensen begon te twijfelen.

Wie de verdwenen sieraden gestolen had, had ik wel een vermoeden van hoe dit zat en hier had ik inderdaad de juiste dader op het oog, maar voor de moorden had ik verschillende daders op het oog, maar bleek ik iedere keer verkeerd te zitten. En als een auteur dit lukt, dan weet je dat het verhaal goed in elkaar zit.

In dit deel komen we ook veel meer te weten over Chris en dit vind ik echt een pluspunt. Hierdoor begrijp je keuzes die Chris maakt veel beter en is ook de moeizame relatie die Chris met haar ouders heeft goed te begrijpen.

Verschillende hoofdstukken werden geschreven vanuit de dader en vooral de kille manier waarop de dader over de slachtoffers spreekt, daar krijg je al de kriebels van en is duidelijk dat je met een psychopaat te maken hebt.

Het is een thriller die met veel vaart geschreven is en waarbij voldoende ruimte is om de personages (nog beter) te leren kennen. De thriller is niet alleen spannend, maar laat ook menselijke aspecten toe, zoals de band die Chris opbouwt met de verschillende bewoners en echt met ze meeleeft. Ik hoop dat we in de toekomst nog veel van dit auteursduo kunnen lezen, want ik denk dat ze met dit deel een nog sterker verhaal neer gezet hebben dan het vorige. Dit legt de lat extra hoog voor hun volgend boek. Ik kan niet wachten.

Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.