De klap

De vier vrienden Milo, Ryan, Sem en Denzel gaan na hun eindexamen op vakantie naar Mallorca. Ze hebben veel meegemaakt en vinden het tijd om weer wat plezier te maken. Onderweg zit de sfeer er al goed in. Eenmaal op Mallorca merkt Milo dat er iets met Sem aan de hand is. Sem is er niet echt bij, drinkt veel en zoekt overal ruzie. Tijdens een avond stappen wil Sem niet mee terug naar het hotel en besluiten de anderen zonder hem terug te gaan.

De volgende ochtend is zijn bed onbeslapen en klopt de politie aan hun deur. In het centrum is een zwaargewonde jongen aangetroffen waar Sem eerder op de avond ruzie mee had. De jongen komt uit een beruchte Spaanse familie. Zou Sem hier iets mee te maken hebben? En waar is Sem gebleven?

'De klap' is een nieuwe Kluitman novelle. En ik vind ze altijd fijn om te lezen. Dus ik was erg benieuwd naar deze nieuwe novelle. Het verhaal begint met een krantenartikel waarin gemeld wordt dat een inwoner van Mallorca voor dood achter gelaten is en er een Nederlandse jongen verdacht wordt. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig en ik sla snel de pagina om.

Hierna gaan we vier dagen terug in de tijd en leren we de vriendengroep, bestaande uit Milo, Sem, Denzel en Ryan, kennen. Ze zijn onderweg om vakantie te vieren op Mallorca. Even alles vergeten en zich onderdompelen in het uitgaansleven van Mallorca.

Al snel merk je dat er van alles aan de hand is en ik moest tijdens het lezen ook regelmatig denken aan de zaak Carlo Heuvelman die in 2021 op Mallorca in coma geslagen is en enkele dagen later overleed. Ik weet niet of deze gebeurtenis het zaadje voor dit boek bij Boudou geplant heeft.

In het begin is het vooral lang leve de lol en is het plezier het belangrijkste, al merk je dan ook al onderhuids dat er recent iets gebeurd is, wat de vrienden veranderd heeft. Vanaf het moment dat Sem anders doet, neemt ook de spanning in het verhaal toe en dat blijft eigenlijk tot het einde toe aanwezig. Uiteindelijk blijkt het verhaal toch anders in elkaar te zitten dan in eerste instantie verwacht.

Het verhaal gaat niet alleen over uitgaansgeweld en hoe iemand kan veranderen door gebeurtenissen, maar ook over vriendschap en er voor elkaar zijn.

Het is weer een fijne Kluitman novelle die met veel vaart geschreven is en zeer zeker ook de jongere lezer zal aanspreken.

Dit boek ontvingen we van Uitgeverij Kluitman. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes