Tegen je wil vechten...

Omdurman, Sudan, 1998. Amu Hamdan is vijftien en heeft de droom om regisseur te worden. Hij volgt hiervoor een theateropleiding. Onderwijl woedt er in het zuiden en westen van Sudan een onzichtbare oorlog. Als Amu op een dag naar school loopt trekken soldaten hem en zijn vriend een legertruck in. Ze worden naar een kamp gebracht in de woestijn, waar ze een heftige training krijgen. Na de training trekken ze steeds verder de moerassen van Zuid-Sudan in. Hij moet vechten en ziet dood en verderf om zich heen.

Hij komt op plekken waar hij nog nooit van heeft gehoord en als hij uiteindelijk kan vluchten, kan hij niet, zoals gehoopt naar huis, maar komt hij uiteindelijk in Nederland terecht. Hij probeert zijn leven in Nederland op te bouwen, maar hij wil zijn familie wanhopig laten weten dat hij nog leeft.

Waargebeurde verhalen worden hier altijd graag gelezen en toen ik dit boek aangekondigd zag, wist ik dat ik deze wilde lezen. Abu Hamdan vertelt zijn verhaal, zoals hij het zich herinnert. Bij waargebeurde verhalen ben ik me altijd bewust dat iemand dit echt meegemaakt heeft en dit zorgt er voor dat ook in dit verhaal de emoties veel directer binnen komen. O.a. de angst, maar ook het besef dat Abu overgeleverd is aan de grillen van het leger, weet hij duidelijk over te brengen.

Het verhaal bevat korte hoofdstukken, dit, in combinatie met de vlotte schrijfstijl, zorgt ervoor dat ik door het verhaal heen vloog. Iedere keer dacht ik nog even verder lezen, kijken hoe het verder gaat. Ondanks het heftige verhaal heeft het een hoopvolle ondertoon. Abu blijft steeds hoop houden en dit voel je in het hele verhaal. Hij weet het verhaal goed over te brengen, zonder in details te verstranden.

Het verhaal is ook als luisterboek beschikbaar op Kobo Plus en uiteraard heb ik het boek geluisterd tijdens het lezen. Het verhaal wordt verteld door Pascal Vanenburg en ik vond dit een passende stem. Hij weet de emoties over te brengen en dat vind ik altijd bijzonder, omdat ik dit normaal alleen heb als de auteur zelf het verhaal inspreekt, maar Vanenburg weet dit ook erg goed te doen.

Dit boek ontvingen wij van LS uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes