Het meisje op de foto
Parijs, 1942. Fotografe Clarisse Alarie weet hoe gevaarlijk het in, het door de nazi's bezette, Parijs is. Via Louis, die door Clarisse standaard Pauw genoemd wordt, komt ze in contact met een ondergronds netwerk dat er alles aan doet om een einde aan de bezetting te maken. Met een vals paspoort op zak legt ze het ware gezicht van de stad vast, om zo bewijs te verzamelen van de wandaden van de nazi's.
Op een dag maakt ze een foto van een jong meisje dat schreeuwend en met geweld van haar moeder gescheiden wordt. Er breekt iets in Clarisse. Het is niet meer voldoende om de gruwelen van de oorlog vast te leggen. Clarisse wil het meisje redden. Zelfs als ze daarmee haar eigen leven op het spel zet.
Het verhaal begint met een spannende proloog en ik word hierdoor meteen het verhaal in gezogen. Hierna zijn we in Parijs en leren we een jonge vrouw, Clarisse, kennen die niet gelukkig is in haar huwelijk.
Clarisse komt oorspronkelijk uit Amerika en heeft een valse naam. Stukje bij beetje leren we haar beter kennen en lezen we meer over haar achtergrond. Nadat ze Pauw heeft leren kennen, heeft ze de kracht en moed om haar man te verlaten en, ondanks de oorlog, te kiezen voor haar eigen geluk.
Het verhaal wordt verteld vanuit Clarisse en hierdoor had ik het gevoel alsof ik er zelf bij was, en ik samen met Clarisse de gebeurtenissen meemaakte.
Wat ik altijd mooi vind bij boeken uit de tweede wereldoorlog is dat ik toch steeds weer nieuwe dingen leer uit deze periode. Zo had ik eerder nog niet over de Zazou's gehoord en vond ik het boeiend hierover te lezen en de unieke wijze waarop zij in opstand kwamen.
De personages zijn erg goed uitgewerkt en hierdoor kon ik me erg goed in de personages inleven.
Het verhaal speelt zich in twee periodes af, namelijk tijdens de tweede wereldoorlog en in 1985. Ik had bij het verhaal uit 1985 het gevoel alsof het over een ander personage ging als dat het achteraf bleek te zijn. Hier was ik even door in verwarring, maar ik denk dat dit eerder aan mezelf ligt dan aan het verhaal.
De verhaallijn uit de tweede wereldoorlog geeft een mooi beeld van de verzetsstrijders en alles wat ze deden om de Duitsers een hak te zetten. Er komen gruwelijke details aan bod die ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, zoals de auteur ook in haar brief aan het einde van het boek beschrijft en dit maakt het verhaal nog intenser als dat het al is.
Dit is een verhaal over een sterke vrouw in oorlogstijd, maar laat ook zien dat mensen veerkrachtig zijn en ze, ondanks dat het op het moment bijna onmogelijk lijkt, toch weer de kracht vinden om door te gaan. Maar het laat ook zien dat een oorlog nog jaren later doorwerkt en er voor zorgt dat iemand bepaalde keuzes maakt.
Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.
Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.