Prachtige muziek in het luisterboek

Films die nergens draaien is een boek geschreven voor kinderen van tien jaar en ouder. Ik heb dit boek als volwassene gelezen en ik vond het meer dan prachtig.

Het leuke aan het luisterboek is dat er muziek in zit. Deze muziek geeft mooi de sfeer weer van het boek.

Dit boek kent voor kinderen van tien jaar rijk taalgebruik. Ik denk dat veel kinderen nieuwe woorden zullen leren uit dit boek. De schrijver weet je met zijn taal te boeien en je mee te nemen.

Yorick Goldewijk heeft gekozen voor een mooie opbouw van het verhaal. Beetje bij beetje word je als lezer met Cato meegenomen en ontdek je samen met haar nieuwe dingen. Je ziet Cato als persoon groeien. Ze wordt een echt persoon voor de lezer, omdat de schrijver haar karakter goed ontwikkelt: een buitenbeentje met een voorliefde voor kungfu films en haar konijn.

Ondanks dat de setting best zielig is: overleden moeder, een emotioneel afwezige vader en een norse schoonmaakster, wordt het verhaal niet te zwaar. Dit boek staat bol van liefde.

Vanaf hier spoilers:
Cato gaat werken in de bioscoop van mevrouw Kano. Dit is geen normale bioscoop, maar een waar je kunt reizen naar een herinnering uit het verleden. Op haar eerste tijdreis ziet ze haar moeder. Ze maakt uiteindelijk meerdere tijdreizen, onder andere naar Dikkie.

Ik had vrij snel door dat Dikkie de vader van Cato is. Ik vond de manier waarop ze dit zelf ontdekte heel erg mooi. Het is voor mij alleen een gemiste kans wat mevrouw Kano op dat moment doet als Cato bij Dikkie is.

Ik twijfelde wel even of mevrouw Kano en de oudere vrouw daadwerkelijk Cato zijn of dat het misschien toch haar moeder was. Het bleek dus dat dit Cato is en haar oudere versies naar zichzelf als kind gereisd zijn.

Ze reist uiteindelijk nog een keer naar haar moeder toe en met haar heeft ze een mooi gesprek. Ik was hierbij tot tranen geroerd. Dit is een van de mooiste scènes in een kinderboek ooit.

Ik geef dit boek 4 sterren. Ik besef me dat ik niet de doelgroep ben, maar ik had het boek door en daarom geef ik het geen 5 sterren.

Meer recensies van Vriendinnenboeken