wat Maaike leest wat Maaike leest
10 mrt 2026

Ik mocht van uitgeverij Ambo|Anthos een recensie exemplaar ontvangen, dank!!

Het verhaal
Skerry, Schotland, 1900. Er staat Skerry een strenge winter te wachten.. Tijdens een storm spoelt er een jongen aan op het strand. De hele gemeenschap wordt meteen herinnerd aan de verdwijning van Dorothy’s zoon Moses jaren geleden, de twee jongens hebben zelfs de nodige overeenkomsten. Hoe de jongen in Skerry terecht is gekomen, is een raadsel. Wie is hij en wat is er gebeurd?
Sneeuwstormen zorgen ervoor dat hij aangewezen is op de inwoners van Skerry. Dorothy besluit voor hem te zorgen totdat het slechte weer voorbij is en het mysterie rondom de jongen opgelost is.. Echter merkt Dorothy al snel dat ze het verleden nog niet heeft laten rusten en dat zijn komst de nodige onvoorziene gevolgen heeft..

Is het een aanrader?
‘Geschenk van de zee’ is het debuut van auteur Julia Kelly.
De cover is opvallend: in eerste instantie roept de vormgeving vooral vraagtekens op maar wanneer je het boek eenmaal gelezen hebt blijkt dat hieraan alles klopt!
De schrijfstijl is beeldend. De perspectieven wisselen voortdurend, niet alleen per hoofdstuk maar ook daarbinnen. Gedurende het verhaal neemt dit wel wat af maar spijtig genoeg bleef het voor mij, in combinatie met de toch wel slechte vertaling, de voornaamste reden dat ik vaker afgeleid werd.
Desalniettemin zijn de verhaallijnen en de koppeling tussen heden/verleden prachtig, het geheel zit ontzettend goed in elkaar. De drang om te willen weten wat er precies gebeurd is en hoe het hoofdpersonage Dorothy verder vergaat blijft de hele tijd aanwezig. Daarnaast zijn de omschrijvingen van de setting en de omgeving in Schotland zeer sterk. Je ziet de verschillende passages echt voor je en krijgt een goed beeld van het leven rond het jaar 1900.

‘Geschenk van de zee’ is een emotioneel verhaal vol gevoel, doorzettingsvermogen en liefde maar was naar mijn mening krachtiger geweest als er gekozen was voor minder perspectiefwisselingen..

3,5!

Meer recensies van wat Maaike leest