Bijzonder, een beetje vreemd, grappig én ontroerend tegelijk: een parel van een boek
In ‘De lijst van Violet Sopjes’ lijkt het in eerste instantie precies te gaan om wat de titel belooft: de 11-jarige Violet maakt een lijst. Een lijst van alle kinderen in haar klas. Haar plan is namelijk om met alle klasgenoten een keer te spelen. Van elke speeldate schrijft ze een kort verslag in haar schriftjes. Hoe verder de lijst vordert, hoe vreemder de dingen zijn die ze meemaakt en hoe avontuurlijker haar verslagen lijken te worden.
‘De lijst van Violet Sopjes’ is een boek met veel humor. Niet alleen door de tekst, maar ook om de illustraties heb ik hartelijk moeten lachen. Niemand had de illustraties treffender kunnen maken dan Yoko Heiligers. Grafische illustraties die je wilt inlijsten en die zo goed bij het verhaal passen.
Maar ik doe ‘De lijst van Violet Sopjes’ echt te kort als ik het enkel een humoristisch boek noem. Want er zit zoveel meer in dit gelaagde boek. Het gaat over een meisje dat dingen net even anders doet, maar dat is ook meteen haar valkuil. Een meisje dat zich verstopt achter verhalen. Een meisje dat worstelt met de wereld om haar heen en met haar eigen hoofd.
Ik ga niet teveel weggeven van het verhaal, want ‘De lijst van Violet Sopjes’ is echt een boek om zelf te ervaren. Een bijzonder boek, over een bijzonder meisje. Een boek dat lekker wegleest, maar waar veel tussen de regels door te lezen is. Een gelaagd verhaal, wat ook heel geschikt is om voor te lezen in groep 7/8 (doen! En praat erover!). Een boek vol verrassingen, met humor en grandioze illustraties. Een boek dat ik ook zeker met een brok in mijn keel gelezen heb. Wat mij betreft een parel, dat door kinderen én volwassenen gelezen moet worden. Een boek dat in schoolbibliotheken thuishoort.