Een imposant boek over wraakzuchtige goden, ongeduldige helden en een godenwereld vol listige streken

Dankzij het prachtige nieuwe boek ‘Toen Thor het nog liet donderen’ kun je je (verder) verdiepen in de verhalen over goden en godinnen uit het Hoge Noorden. Verhalen over de ongeduldige en ietwat lompe Thor, de gewiekste Loki en oppergod Odin. Geweldig verwoord door Bette Westera en helemaal afgemaakt met de indrukwekkende illustraties van Annemarie van Haeringen.

Mythen zijn niet bepaald zachtzinnige verhalen. Of je nou de Egyptische, Griekse of Noordse mythen leest: ze zijn best wel eens gruwelijk en hard en lijken allemaal over losbandige of wraakzuchtige (half)goden en arrogante helden te gaan.
Maar achter al die verhalen vol verraad en intriges gaan universeel thema’s schuil. Mythen zijn daarom iets van alle tijden. Het zijn verhalen vol symboliek die de wereld verklaren en betekenis geven aan veranderingen, aan emoties en aan het leven in het algemeen.

Zo ook in ‘Toen Thor het nog liet donderen’. Bette Westera gebruikte twee oerboeken over de Noordse mythologie als uitgangspunt (de zogenaamde ‘Snorri-Edda’ en ‘Gedichten-Edda’) en tekende de verhalen op in een vernieuwende, heel eigen versie. Het boek staat vol met rijke taal, in proza en poëtische verzen, waarin ze tegelijkertijd directheid én humor verwerkt. Dankzij haar schrijfstijl leest dit boek heerlijk weg en heb ik regelmatig moeten gniffelen om de grapjes en het taalgebruik. Een boek over de schepping van de Aarde en alles om ons heen, over de seizoenen en het weer, over de manier waarop landschappen zijn ontstaan. Wat een genot om te lezen!
Het boek begint bij het allereerste begin, wanneer de eerste goden, de reuzen en de mensen worden gecreëerd. De verhalen die volgen gaan over brute reuzen en de goden met al hun jaloezie, arrogantie, wraakzucht en ongeduld. Favoriet blijft de listige Loki, die telkens nieuwe streken uithaalt en zichzelf keer op keer in de nesten werkt. Ook geweldig zijn de verhalen waar de Nornen een rol in spelen: de drie schikgodinnen die het lot van goden, reuzen en mensen bepalen.

Naast de geweldig geschreven verhalen is de uitvoering van het boek prachtig. In groot formaat, waarbij veel zorg besteed is aan de vormgeving en de uitstraling. De paginavullende illustraties van Annemarie van Haeringen maken het boek helemaal af. Het zijn prachtige platen waar zoveel meer in te zien is dan je in eerste instantie denkt. Het voelde alsof de illustraties met me meegroeiden: hoe meer ik las, hoe meer mijn waardering en verbazing over de schoonheid groeiden. De illustraties zijn soms rauw, andere keren beeldschoon of juist humoristisch. Haar tekenstijl pas zo goed bij de schrijfstijl van Bette Westera, een gouden combinatie. Beide weten een hedendaagse, karakteristieke laag aan te brengen op de eeuwenoude mythen, waardoor de verhalen in hun volle glorie kunnen schitteren én tegelijkertijd toegankelijk worden gemaakt voor een compleet nieuwe doelgroep.

‘Toen Thor het nog liet donderen’ is een prachtig boek om te zien en geweldig om te lezen. Met verhalen vol spanning en avontuur, soms wat gruwelijkheden en expliciete passages, met veel humor en vooral vol thema’s die laten zien wat het is om mens te zijn: gerechtigheid, wraak, hoogmoed, liefde, eer en familie.

Meer recensies van Wendy in Boeken Wonderland

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.