snel geschreven was, zonder veel aandacht voor nuance.
1. Voor mijn leesclub
Ik las De vriend van Freida McFadden voor mijn leesclub. Hoewel ik geen groot fan ben van McFaddens werk, vond ik het toch interessant om dit boek samen met anderen te bespreken. Het verhaal draait om een mysterieuze vriendschap en de spanningen die daaruit voortkomen. Het boek wist me wel te boeien, al had ik er gemengde gevoelens bij.
2. Verrassender dan ‘De hulp’
Wat me positief opviel, was dat het verhaal minder voorspelbaar was dan De hulp, een ander boek van McFadden dat ik eerder las. De plot bevatte een paar onverwachte wendingen die me verrasten, en dat maakte het lezen leuker dan ik had verwacht. Toch bleef ik met het gevoel zitten dat er meer uit het verhaal gehaald had kunnen worden.
3. Kwaliteit viel tegen
Ondanks de verrassingen vond ik de kwaliteit van het boek minder. De personages bleven voor mij wat vlak en de schrijfstijl voelde soms gehaast aan. Waar De hulp nog wist te overtuigen met spanning en karakterontwikkeling, miste De vriend die diepgang. Het voelde alsof het boek snel geschreven was, zonder veel aandacht voor nuance.
4. Wel geschikt voor discussie
Voor mijn leesclub was het boek gelukkig wel geschikt. De thema’s zoals vertrouwen, afhankelijkheid en manipulatie leverden interessante gesprekken op. We bespraken hoe vriendschap soms een façade kan zijn en hoe mensen elkaar kunnen beïnvloeden zonder dat ze het doorhebben. Dat maakte het lezen toch de moeite waard.
5. Geen favoriet, maar wel leerzaam
Al met al is De vriend geen favoriet van mij geworden, maar ik ben blij dat ik het gelezen heb. Het bood genoeg stof tot nadenken en discussie, en dat is precies wat ik zoek in een boek voor de leesclub. Soms is een boek niet geweldig, maar wel waardevol op een andere manier.
2. Verrassender dan ‘De hulp’
3. Kwaliteit viel tegen