Familie, liefde en nieuwe tradities: kerst zoals het bedoeld is

Wendy van Lierop 16 december 2025
Wat een heerlijk kerstfeelgood verhaal! Zoals kerst bedoeld is bevat alle ingrediënten die je van een kerstverhaal mag verwachten: warmte, familieperikelen, humor en een vleugje drama. De familie De Koning heeft eigenlijk helemaal geen zin in kerst. Sinds het overlijden van hun moeder voelt deze periode stil en leeg. Toch wil meneer De Koning dit jaar koste wat kost kerst vieren en komt met een belangrijke mededeling. Dat zorgt voor stress, gedoe en onverwachte emoties bij de kinderen.
Vanessa Thuyns weet op een mooie manier humor en emotie te verweven, waardoor het verhaal niet alleen luchtig is, maar ook diepgang heeft. De herkenbare familiebanden en het omgaan met verlies maken het verhaal invoelbaar en dichtbij. Voor mij persoonlijk raakte het extra, omdat bepaalde thema’s overeenkomen met mijn eigen leven. Dat maakte het lezen niet alleen gezellig, maar ook ontroerend.
Wat dit boek bijzonder maakt, is hoe het laat zien dat kerst niet draait om perfect gedekte tafels of dure cadeaus, maar om verbinding en samen zijn. De personages zijn realistisch en hebben allemaal hun eigen worstelingen, waardoor je als lezer echt meeleeft. De dialogen zijn levendig en zorgen voor een fijne balans tussen humor en emotie.
Daarnaast is de schrijfstijl van Thuyns vlot en warm, waardoor je het boek in één adem uitleest. Het verhaal geeft hoop en laat zien dat zelfs in moeilijke tijden nieuwe tradities kunnen ontstaan. Het is een boek dat je niet alleen een glimlach bezorgt, maar ook een brok in je keel. Perfect om in de kerstperiode te lezen met een dekentje en een kop warme chocolademelk.
Zoals kerst bedoeld is is een verhaal dat je eraan herinnert wat écht belangrijk is tijdens de feestdagen: liefde, familie en samen zijn. Het is een boek dat warmte brengt in koude dagen en je hart vult met hoop. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een kerstverhaal dat niet alleen feelgood is, maar ook raakt.

Ls uitgeverij, Ilona en Vannessa
Bedankt voor het boek en de leuke online leesclub

Meer recensies van Wendy van Lierop