Lees het als een roman en het is een dijk van een boek

Wendy Wenning 01 december 2025
Saskia Noort is schrijfster en columniste en van haar boeken werden 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk is in 15 talen vertaald en wordt veelvuldig bewerkt voor televisie, film en theater. In 2003 zette ze met haar debuut Terug naar de kust de literaire thriller in één klap op de kaart en sindsdien behoort ze tot de absolute top van Nederlandse schrijvers. Adem is haar nieuwste boek.

Marieke is bijna vijftig, drie jaar geleden gescheiden en voor de buitenwereld lijkt het alsof ze inmiddels haar leven weer perfect op orde heeft. Maar voor haar voelt het niet zo, eigenlijk weet ze niet wat ze wil. Wil ze alleen blijven of verlangt ze toch naar een gelukkige relatie? Zoals ze het aan haar nieuwe, beetje vrijgevochten therapeut uitlegt, ze zou tevreden moeten zijn met haar leven. Succesvol als schrijver, genoeg vrienden om haar heen, maar ze is niet tevreden en voelt zich daar schuldig om. Ze voelt zich eenzaam, afgesloten en voelt niet. Ze rent aan alles voorbij, omdat als ze even stilstaat er een groot verdriet opdoemt. Maar dan ontmoet ze Harry en ze wordt verliefd. Iets wat ze er eigenlijk niet bij kon hebben, ze heeft al genoeg aan zichzelf. Maar onder het mom van wat heeft ze te verliezen, laat ze zich onderdompelen in deze verliefdheid. Totdat er dingen aan het licht komen waardoor haar leven nog meer op zijn kop komt te staan.

‘Een ijzige kalmte was over mij neergedaald. Er droop bloed langs mijn wangen en armen. Sterke armen. Mijn spieren opgepompt, volle aderen.’

Het begin van het boek belooft een spannende thriller en de verwachtingen zijn hoog. Door het hoofdpersonage als succesvolle auteur neer te zetten, en te vertellen vanuit de eerste persoon, voelt het al heel snel dat de auteur deels haar eigen verhaal vertelt. Een verhaal over een vrouw in de vijftig die alles heeft wat haar hartje begeert, alles kan doen wat ze wil, maar die wel moeite heeft met het ouder worden en vooral wat de overgang met een vrouw kan doen. Veel vrouwen zullen dingen herkennen, serieuze situaties, maar soms ook de hilarische momenten. Maar de verwachting die met de eerste bladzijden wordt gewekt, komt niet goed uit de verf. Zodra Marieke Harry ontmoet komt er wel wat spanning in het boek, maar het suddert alleen maar een beetje, en datgene wat verwacht wordt bij een thriller is ver te zoeken.

Als er dingen over Harry aan het licht komen, begint het verhaal iets naar een thriller te neigen, maar wederom blijft het ook hier weer steken en komt de spanning niet hoog genoeg om van een goed thrillergehalte te spreken. Op de cover van Adem staat duidelijk thriller vermeld, en de lezer verwacht dan ook een thriller te lezen. Maar Noort slaagt er niet in deze verwachting waar te maken. Jammer … want als thriller is dit boek een tegenvaller. Maar zou de (vrouwelijke) lezer dit boek als een roman lezen, dan zullen velen het over een dijk van een boek hebben. Al is het maar om die heerlijke herkenbaarheid.

Meer recensies van Wendy Wenning

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.