de vrouw van de krijgsgevangene
Het is 1944, WO II. In Tsjechoslowakije woont Izabela, samen met haar moeder en kleine broertje, op een boerderij. Haar vader en grote broer hebben zich aangesloten bij de Partizanen. Door de Duitsers worden krijgsgevangenen soms te werk gesteld, in dit geval op hun boerderij. Er komen 5 gevangenen (plus een bewaker) waaronder de Engelsman Bill.
Er bloeit iets op tussen Bill en Izzy. Ze brengen zo veel mogelijk tijd met elkaar door en besluiten dat ze voor elkaar zijn bestemd. Bill wil na de oorlog terugkomen, maar Lizzy denkt er anders over; ze wil vanaf nu bij hem blijven.
Het vervolg staat beschreven in dit boek. Het is gebaseerd op feiten en het verhaal dat Sidney Reed deed aan Maggie Brooks. Sidney Reed was onderkorporaal ten tijde van WO II, hij werd krijgsgevangene van de nazi’s.
Na een introductie (historische informatie en een landkaart uit de tijd van WO II) volgt een spannende proloog; daarna begint het bij het begin, juni 1944 in bezet Tsjecho-Slowakije. Vanuit twee perspectieven wordt het verhaal verteld, dat van Izzy in ik-vorm en dat van Bill in derde persoon (waardoor die iets minder dichtbij komt).
Het is een vertelling van een persoonlijk verhaal aan de hand van historische feiten. Feiten die bij veel mensen niet bekend zullen zijn (bij mij in ieder geval niet). Kortom de moeite waard om te lezen.