Aangrijpend

wil veltkamp 14 januari 2026
Geschenk van de zee’ geschreven door Julia Kelly wordt aangeprezen met onder anderen kreten als ‘voor de lezers van Daar waar de rivierkreeften zingen en Ga als een rivier’. Hierdoor werd ik getriggerd en was dan ook heel blij dat ik het boek als vooruitlezer kreeg van Zin in Feelgood. Nu ik het boek gelezen heb, vind ik het niet echt een goede vergelijking. De sfeer is heel anders, het speelt zich af in een andere tijd. Als het gaat over sterke vrouwen, is er een zekere overeenkomst, maar de dames verschillen toch heel veel. Ondanks dat is dit boek zeker een aanrader.
We maken kennis met Dorothy. Ze woont in een vissersdorpje in Schotland rond 1900. Als er tijdens een storm een jongen aanspoelt die erg lijkt op haar zoontje die jaren geleden in zee verdwenen is, op ongeveer dezelfde leeftijd, raakt dit meerdere mensen. Dorothy verzorgt de jongen tot deze hersteld is en duidelijk wordt waar hij vandaan komt. Langzaam wordt helder welke geheimen de inwoners van het dorp hebben en waarom de gemeenschap op elkaar reageert zoals ze doen. Hierbij komen hun mooie kanten, maar zeker ook hun minder mooie kanten naar voren. Enkele personages maken een prachtige ontwikkeling door.
Toch voelt het verhaal wat afstandelijk, Dorothy komt als jonge vrouw naar het dorp om les te geven, maar door haar houding – zo is ze nu eenmaal door haar moeder opgevoed – blijft ze een buitenstaander in het dorp. Je krijgt wel meer begrip voor haar gedrag, vooral omdat het verhaal afgewisseld wordt met flashbacks. Hierdoor leer je ook een aantal dorpsbewoners beter kennen. Het verhaal is prachtig, vol hoop, vergeving, begrip en geheimen. Maar het leert ons ook, dat hoe oud je ook bent, je kunt veranderen, voor anderen, maar vooral ook voor jezelf.

Meer recensies van wil veltkamp