een thriller over de gevaren van sociale media
“Lotgenoten” is het tweede deel over Jackie Laurijssen en Joszef Daalderop. Het is geschreven door Marit Vanström. Deze naam klinkt heel erg Zweeds, maar dat is de auteur niet. Het is namelijk een pseudoniem van Martijn van Beek. Zelf vertelt hij waarom er voor deze naam is gekozen: ‘deze naam is creatief bedacht door mijn literair agent. Dit in een tijd dat mijn eigen naam niet voor een doorbraak zorgde, maar een manuscript dat onder het pseudoniem werd verzonden naar uitgeverijen wel op aandacht kon rekenen. Het is dus niet uit luxe geboren, maar ik ben er nu wel erg blij mee.’
Jackie en Joszef storten zich op een nieuwe zaak, maar vanuit een heel andere setting als in “Huisgenoten”. Jackie moet nog revalideren na een auto-ongeluk. Maar dat weerhoudt haar er niet van alweer aan werken te denken. Daarom is ze een website aan het ontwikkelen waar onopgeloste zaken worden besproken. Tijdens het onderzoek naar geschikte zaken ziet Jackie iets wat anderen niet zien. Haar onderbuikgevoel speelt hier zeker mee. Daarnaast is ze analytisch heel sterk. Melanie is een succesvolle influencer, ze deelt lief en leed op social media. Jackie denkt dat haar leven in gevaar is, want het blijkt dat al meerdere succesvolle influencers in een bepaalde periode van het jaar plots verdwenen zijn, of overleden. Jackie vraagt Joszef haar te helpen, hij moet haar in de buitenwereld vertegenwoordigen en onderzoek doen. Dit is hem op het lijf geschreven, nadat hij jarenlang bij de politie heeft gewerkt en zijn ervaring en relaties komen goed van pas. Daarbij kan hij Jackie ook temperen als ze ten koste van haar gezondheid door wil denderen.
Het verhaal wordt in korte hoofdstukken, met vlot lopende zinnen verteld. De spanning wordt langzaam opgebouwd en vanuit vier personages aan ons voorgeschoteld. Jackie en Joszef aan de ene kant en de dader Rein – waarvan wij als lezer weten dat hij het is – en zijn slachtoffer Melanie aan de andere kant. We komen meer te weten over de personen en het motief van de dader. Het eind zorgt voor een verrassing, en je kunt je afvragen of je dat bevredigend vindt, maar dat is natuurlijk de vrijheid van de auteur. “Lotgenoten” past heel goed in de huidige tijd, waarin influencers voor sommigen hun enige contact met anderen zijn, sociale media voor hen de enige waarheid is, maar ook zorgt voor veel eenzaamheid.