hoe een journaliste meerdere primeurs schrijft

wil veltkamp 17 mei 2025
In ‘Primeur’ van Jimmy Cams, maken we kennis met Noor Hakimi. Op zeer jonge leeftijd vluchtte zij met haar ouders naar Amerika. Op een dag stuit ze in een park in Brooklyn op een verminkt lichaam. Ze is journaliste en besluit hier direct een artikel over te schrijven. Het blijft niet bij deze ene misdaadrapportage. Er volgen meerdere doden. Gedreven als ze is onderzoekt ze achtergronden die haar voeren naar geheimen die liever verborgen moeten blijven. Haar zoektocht gaat ver terug naar het verleden, de Koude Oorlog komt langs, maar ook de nasleep van 9/11 en de financiële crisis. Ze stuit op misbruik van macht en corruptie.
De schrijfstijl is beeldend en sommige gebeurtenissen worden gedetailleerd beschreven. De plotwendingen zetten je geregeld op het verkeerde been. Noor wordt neergezet als een gedreven en vastberaden persoon. Ze is snel, scherp maar ook menselijk. Ze is altijd op zoek naar de waarheid. Als ze eenmaal die waarheid dan ook ontdekt doet dit wel wat met haar en Jimmy Cams houdt ons even in onzekerheid of ze wel het juiste doet. Het verhaal zit knap in elkaar door de verschillende perspectieven, het springen in tijd en het meezoeken naar de dader.
Ook de overige personages worden uitgelicht. In ieder hoofdstuk wordt er een slachtoffer of dader voorgesteld en zo leren we hun achtergrond kennen en ook hun misdaden en geheimen komen aan het licht. Het duurt wel even voordat we in de gaten krijgen wat de slachtoffers met elkaar te maken hebben en waarom Noor de primeur van ontdekken krijgt.
Kortom een bijzondere thriller met voldoende spanning om door te willen lezen.

Meer recensies van wil veltkamp