Fictie met een actueel tintje

wil veltkamp 17 november 2025
Het derde deel uit de Renske Nijlandserie “Vergiftigd” geschreven door Tamara Onos, verkreeg ik via Erna Eikhoudt van de leesclub ‘De Boekenreizigers”. Hier was ik erg blij mee, want ik las ook de twee eerdere delen. Het is niet nodig deze eerst te lezen, maar prettig is het wel, want soms wordt er naar het verleden verwezen en moest ik even diep in mijn geheugen graven wat er toen ook alweer speelde. Als je de eerste delen leest, merk je de groei van Renske, van voorzichtig naar actief op onderzoek uitgaan. Ze maakt een prettige ontwikkeling door, je ziet haar zelfverzekerder worden.
In ‘Vergiftigd’ lopen een aantal verhaal- en tijdlijnen door elkaar. Het begint met de ontdekking dat in een eeuwenoude grafkelder een gloednieuwe doodskist aangetroffen. Toevallig is expert gevaarlijke stoffen Renske Nijland daar aanwezig. Wat doet deze kist daar en waar slaat de inhoud op? Renske wil dit uitdokteren maar daarnaast wordt ze ingeschakeld om ook iets anders uit te zoeken. Al snel stuit ze op heftige weerstand en bedreigingen. Wat heeft haar vader, die ze al jaren niet heeft gezien, met deze zaak te maken? Wanneer Renske de schokkende waarheid ontdekt, brengt ze zowel haar eigen leven als dat van haar vader in gevaar. Haar ouders hebben een rol in het verhaal, ze hebben hun eigen problemen en daardoor krijgt de story zeker meerwaarde. Juist door meerdere personages op te voeren wordt het geheel geloofwaardig. Het idee voor dit boek kreeg Onos naar aanleiding van twee gebeurtenissen, namelijk het bericht uit 2016 dat zwangere vrouwen werkten met giftige stoffen in de Lycrafabriek van DuPont en daardoor opvallen veel miskramen of doodgeboren kinderen kregen en een bericht uit 2022 over gewassen die zoveel PFAS bevatten door vervuild grondwater. Het verhaal heeft de nodige spanning, die langzaam opgebouwd wordt. Ook het emotionele wordt zeker niet vergeten. Door deze wisselwerking wil je blijven doorlezen, want je blijft nieuwsgierig naar de afloop. De plotwending op het eind zal voor enkelen voorspelbaar zijn, maar dat neemt niet weg dat dit boek, ondanks - of juist door – dat het fictie is een aanrader is om te lezen. Voor sommige lezers zal dit verhaal confronterend zijn, maar juist door aan te halen wat milieudelicten voor impact hebben op onze gezondheid is het een boek dat je zeker moet lezen.

Meer recensies van wil veltkamp