een indrukwekkend verhaal tussen feit en fictie

wil veltkamp 29 mei 2025
‘De erfgenamen’ is de debuutthriller van A.C. Porter. Porter is het pseudoniem van een strafrechtjurist. Hij of zij werkte internationaal, namelijk voor onder anderen de VN en de Europese Commissie. Hierdoor is ervoor gekozen om onder een schuilnaam dit boek te publiceren.
Het boek start in Berchtesgaden. Hier heeft bijna de gehele nazitop vakantiehuizen, inclusief Adolf Hitler zelf. Vlakbij zitten vier Joodse kinderen - Elias, Ezra, Salo en Samuel - vanaf het begin van de oorlog ondergedoken.
Dan maken we een sprong van veertien jaar en zijn we in Amerika.
De kinderen zijn allen geadopteerd door senator Walsh en zijn vrouw en gaan als broers en zus door het leven. Ezra maakt razendsnel carrière als topadviseur voor John F. Kennedy, die president wil worden. Dan wordt haar broer Elias vermoord en Ezra realiseert zich dat geheimen uit het verleden hen gaan inhalen.
Hoofdpersoon is Ezra en het verhaal wordt ook vanuit haar perspectief in de ik-vorm verteld. De overige personages zoals haar drie broers, haar collega’s, haar vriend Thomas en zijn vader, JFK, zien we door haar ogen en samen maken ze een ongelooflijk verhaal.
Porter heeft fictie en non-fictie met elkaar verweven. De periode in Duitsland is kort gehouden. De periode in Amerika heeft eigenlijk twee verhaallijnen, namelijk één over de moord op haar broer en één over de verkiezingscampagne. De auteur laat hier zien dat er gedegen onderzoek is verricht.
De schrijfstijl houd je in zijn greep, is geloofwaardig en levendig. Hieraan is absoluut niet te merken dat dit boek een debuut is. De korte hoofdstukken zijn spannend met een hoog tempo en vele thema’s, zoals antisemitisme, racisme, vrouwenemancipatie en geld is macht.

Meer recensies van wil veltkamp