prachtig verhaal over vier jonge vrouwen

wil veltkamp 06 mei 2025
‘Tot aan de sterren’ is het eerste deel uit de serie Wereldvrouwen geschreven door Sarah Lark. We beginnen in Schotland aan het einde van de negentiende eeuw. We maken kennis met de drie nichtjes Ailis, Donella en Haily. Ze komen uit een adelijke familie en hebben allen een doel voor ogen. Ailis wil sterrenkunde studeren, Donella is van plan om luchtballon varen te leren en Haily wil beroemd en bekend worden op het toneel. Ze krijgen de mogelijkheid om op een voorname meisjeskostschool te gaan studeren en hun dromen lijken uit te kunnen komen. De bediendendochter Emily, krijgt de kans om met de nichtjes mee te gaan. Het lijkt allemaal zo mooi, totdat het lot hun een poets bakt.
In ruim vijfhonderd bladzijden volgen we de clan van de familie Hard. Ook speelt vooral in het begin neef George een rol. Hij lijkt de opvolger van de huidige markies en huwelijkskandidaat voor Haily, aangezien de markies alleen dochters heeft. In acht delen zien we de personages volwassen worden en komen we erachter of hun dromen uitkomen of dat ze dat doen wat er van hen verwacht wordt. Geregeld wordt er van perspectief gewisseld en daardoor leren we de dames goed kennen. Lark laat ons meebeleven over welke keuzes er gemaakt gaan worden, hoe er met tegenslagen wordt omgegaan, hoe ze zelfstandig worden. Mooi om te zien dat er veel aandacht is voor studeren en wat de verworven kennis met hen doet. Ik kijk uit naar deel twee, om erachter te komen hoe het met de dames verder gaat. Bijzonder trouwens om erachter te komen dat Sarah Lark een pseudoniem is van Christiane Gohl, maar dat dit niet haar enige schrijversnaam is. Ze is een veelschrijver, want ze heeft maar liefst onder vier namen heel veel boeken geschreven.

Meer recensies van wil veltkamp