niet echt een thriller, maar meer een roman met heel spannende momenten

wil veltkamp 14 oktober 2020
Van uitgever Luitingh-Sijthoff ontving ik ‘goede buren’ van de Zweedse schrijver Mattias Edvardsson als exclusief vooruitlees exemplaar lezen. Een voor mij onbekende schrijver.
Bianca en Micke verhuizen met hun kinderen Bella en William vanuit Stockholm naar een idyllische woonwijk in de kleine stad Köpinge in de provincie Skåne. Ze zijn op zoek naar rust, na een akkefietje in hun oude woonplaats. Ze komen op een woonerf in een woonwijk te wonen met de naam Kabaalstraat. Ieder erf in deze wijk draagt een lieflijke naam die verwijst naar Astrid Lindgren. Hier maken ze langzamerhand kennis met hun buren met ieder hun eigen verhaal en achtergrond. Echter hoe beter ze de buren leren kennen, hoe minder leuk ze deze vinden en ze proberen meer afstand te creëren. Het is echter de vraag of dit nog lukt.
Het verhaal begint met een ongeluk in hun woonerf. De 71 hoofdstukken die volgen worden goed aangeduid in voor het ongeluk en na het ongeluk en er wordt ook duidelijk aangeven vanuit welk personage je het verhaal leest. Dit leest erg prettig. De hoofdstukken zijn niet al te lang en eindigen met een cliffhanger. Reden om snel door te lezen. Gaandeweg het plot leer je de bewoners van de 4 huizen op dit woonerf goed kennen, met hun agressie, alcoholverslaving, roddels en overspel. Je gaat begrijpen waarom er van sommige meer buren afstand gewenst zou zijn. Dan krijg je ook de achtergrond van het ongeluk of toch niet. Niets is meer wat het lijkt. Er wordt gespeeld met tegenstellingen als goed en kwaad, waarheid en leugen – de grens daartussen blijkt heel smal te zijn. Want wat gebeurt er als de enige uitweg lijkt te zijn om het recht in eigen hand te nemen? Regelmatig wordt je op het verkeerde been gezet. En denk je dan eindelijk te weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, verrast het eind je toch weer. Het boek wordt aangeprezen als thriller, maar je kunt het ook een spannende roman met psychologische thriller elementen noemen. Al met al een boek dat je moet lezen.

Meer recensies van wil veltkamp