Femicide, de moord op een vrouw, omdat ze een vrouw is.
Angelique Haak heeft inmiddels al meerdere boeken geschreven. Naast psychologische thrillers heeft ze in 2023 een eerste feelgood serie gemaakt ‘Bon Bini Bruiloft’. Het merendeel van haar boeken zijn toch haar sterke thrillers als ‘nooit meer alleen’ en ‘het verkeerde meisje’. Met deze laatste werd ze de winnaar van de Beste Nederlandse Vrouwenthriller 2022. Nu komt de het boek ‘de sterkste zus’ met een heel actueel thema, femicide.
Het verhaal start met een zinderende proloog, meteen vliegt het onderhuidse gevoel je al aan. Een vrouw zonder dromen is al een vlinder zonder vleugels. Daarna lezen we vanuit het perspectief van Claire. De oudste zus, die al haar banden met haar familie heeft verbroken. Ze heeft een sterke, zelfverzekerde, stoere vrouw van zichzelf gemaakt die de hele wereld aan kan en geen zelfmedelijden wil. Flarden uit een heftig verleden komen voorbij, vol geweld, zowel fysiek als verbaal.
Elk jaar komt er nog een kaart met een vlinder op haar verjaardag, van haar zusje Demi. Ze negeert deze kaart altijd. Dan neemt haar moeder contact met haar op en uit haar zorgen over haar zusje in Brazilië. Claire wil antwoorden en gaat haar zus achterna.
Het boek begint vanuit het perspectief van Claire, het tweede deel is het perspectief van Claire en het eindigt weer vanuit Claire. Dit maakt dat het verleden, de zware jeugd, van alle kanten wordt belicht. De onveilige thuissituatie gaat zo onder je huid zitten. De vooroordelen over huiselijk geweld worden krachtig onderuitgehaald. De vragen waarom vrouwen niet keihard wegrennen worden genuanceerd. Daarnaast kan je tijdens het lezen je meermaals afvragen wie de sterkste zus is.
Het is Angelique Haak gelukt om dit enorm zware onderwerp zo neer te zetten dat het realistisch en begrijpelijk wordt. Dit onderwerp is zo actueel, vaak in het nieuws, maar zo ongrijpbaar. Elke 8 weken vindt er femicide in Nederland plaats, onvoorstelbaar. De moord op een vrouw, omdat ze een vrouw is. Toch is het boek niet te zwaar. Het leest heerlijk weg, met regelmatig goede humor. Ook de Portugese gezegdes zijn zo mooi meegenomen in het verhaal. Tot de dood ons zwijgt!