Alles wat zichtbaar is niet altijd wat het is.

wilma 23 januari 2021 Boekverkoper
De proloog zuigt je mee het boek in. ' Alleen de vogels vliegen' is een vlot lezend verhaal. Het speelt zich hoofdzakelijk af in de DDR. Johannes en Elisabeth worden door het socialisme gedwongen tot keuzes die verstrekkende gevolgen kennen. Vooral als de dochters voor eigen geluk gaan en er één de DDR verlaat, heeft dat een heftige uitwerking op iedereen.
Het verhaal is in het heden en verleden geschreven. Deze twee verhaallijnen wisselen elkaar af en is prima te volgen, mede door het steeds aangeven van het jaartal waarin het hoofdstuk zich afspeelt.
Door het lezen samen met een leesclub zijn er heel veel dingen meer gaan spelen bij mij en heb ik dit boek tweemaal gelezen. Daar leent het zich ook prima voor gezien de vele gebeurtenissen en de politieke gelaagdheid. Keuzes die gemaakt werden d.m.v. leugens, waren na de tweede keer lezen meer invoelbaar, maar voor niemand zal dit werkelijk voelbaar zijn, als je het niet zelf hebt ondervonden.
citaat: "met de barsten naar de muur ". Dit vond ik zelf een hele mooie zin en gaf alles voor mij weer. Geef vier sterren omdat het mij niet los liet en ik met hele andere ogen ben gaan kijken richting de val de muur. Het heeft mij iets laten zien.

Meer recensies van wilma

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!