Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Goede studie van een uitzonderlijk gebeuren

Wereldkampioenschap voetbal 1974, in West Duitsland: het Nederlands Elftal, met Johan Cruijff, voetbalde de sterren van de hemel. Met een destijds nieuwe, gedurfde speelstijl, die bovendien visueel erg aantrekkelijk was. De internationale lof voor Oranje-1974 was ogenblikkelijk & enorm; tegenwoordig rekent men dit elftal algemeen tot de vijf beste uit de wereldgeschiedenis van het voetbal.

In Nederland duurde het tot in 2004 voordat er over dit onderwerp een fatsoenlijk boek verscheen: het onderwerp van deze recensie. En tot in 2006 voordat de NOS een DVD uitbracht met samenvattingen van Oranje's wedstrijden op dit toernooi. De traagheid van deze reacties steekt schril af bij de ogenblikkelijke lof in het buitenland.

Auke Kok's '1974' is grondig geresearched, prettig leesbaar geschreven, en toont een goed opgebouwd verhaal. Het West Duitse avontuur in 1974 van Oranje komt er goed in uit, en wordt van vele kanten belicht. Onder meer ook vanuit het team rondom de spelers, vanuit coach Rinus Michels, en vanuit de buitenlanders (meestal de pers) die erbij waren.
.
Wel een paar onvolkomenheden. De belangrijkste hiervan is, dat Kok de cruciale wedstrijd Nederland-Brazilië laat samenvallen met die van West Duitsland tegen Polen. Fout: laatstgenoemde wedstrijd werd op 3 juli 's middags gespeeld, terwijl Oranje een paar uur later 's avonds voetbalde. Wat enige deining gaf, omdat Oranje een West Duitse scheidsrechter had -- op het moment dat West Duitsland de finale al had bereikt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?